Activele băncii au crescut cu 11%, până la 40,04 miliarde de lei. Creditele acordate clienţilor s-au majorat cu 19%, până la 26,73 de miliarde lei în 2018, iar depozitele clienţilor au avansat anul trecut cu 11%, atingând valoarea de 33,09 miliarde de lei.
Veniturile băncii au ajuns la finalul anului trecut la 2,522 de miliarde de lei, cu 23% mai mult faţă de 2017.
Potrivit documentului, evoluţia foarte bună a rezultatelor băncii se datorează creşterii cotei de piaţă pentru credite şi unui ritm susţinut şi echilibrat de creştere organică pe principalele segmente de clienţi şi produse. Banca menţionează că acestea sunt cele mai bune rezultate financiare înregistrate vreodată de Raiffeisen Bank în România.
‘Întotdeauna am spus ca succesul nu vine imediat şi nici dintr-odată. Rezultatele excepţionale de astăzi au în şpate ani de eforturi, de încercări, de eşecuri şi de reuşite. 2018 este anul cu cele mai bune rezultate ale băncii de până acum, iar acest lucru se transpune în faptul că suntem un finanţator responsabil al economiei româneşti, creditele acordate clienţilor se apropie de 6 miliarde de euro, avem aproximativ 5.000 de salariaţi şi suntem unul dintre cei mai importanţi contributori la bugetul de stat’ a spus Steven van Groningen, preşedinte şi CEO Raiffeisen Bank.
La finalul anului 2018, volumul de credite nete acordate de bancă a crescut cu 20%: pentru companiile mari şi medii creşterea a fost de 23%, pentru IMM-uri de 13%, iar împrumuturile nete acordate persoanelor fizice au avansat cu 10%.
În acelaşi timp, costul riscului a scăzut la jumătate în 2018 faţă de 2017, pe fondul evoluţiei bune a economiei şi al îmbunătăţirii comportamentului de plată al clienţilor băncii. Rata creditelor neperformante a scăzut cu 2 puncte procentuale, până la 4,1%.
Taxele şi impozitele directe şi indirecte suportate de bancă în anul 2018 au fost în valoare totală de peste 476 milioane lei. Cheltuielile operaţionale au crescut anul trecut cu 6% faţă de 2017, până la 1,28 miliarde de lei, pe fondul creşterilor salariale, al presiunilor inflaţioniste, dar şi al investiţiilor importante în IT, digitalizare şi infrastructură.
„Anul 2018 a adus două importante schimbări în infrastructura IT a băncii, care ne ajută să fim mai flexibili la schimbări şi să răspundem mai rapid cerinţelor clienţilor, dar şi tuturor reglementărilor. Sistemul central al băncii a fost actualizat la versiunea cea mai recentă, mai performantă ‘Signature’, iar aplicaţiile noi de mobile şi online banking au fost lansate către angajaţii Raiffeisen Bank, în noiembrie 2018. Aplicaţiile noi vor putea fi utilizate curând de clienţii persoane fizice ai băncii şi vor integra cerinţele regulatorii PSD2”, se precizează în comunicat.
Portofoliul de clienţi digitali a înregistrat noi creşteri în 2018, iar utilizatorii Raiffeisen Online şi Smart Mobile au folosit aplicaţiile cu 65% mai mult decât în anul precedent. Numărul de clienţi activi digitali a ajuns la 600.000, iar numărul utilizatorilor Smart Mobile a crescut cu 47% faţă de 2017.
Raiffeisen Bank a lansat în 2018 agenţiile ‘fără cash’ (37 de agenţii) şi a investit în noua generaţie de sucursale, primele unităţi fiind deja deschise în Bucureşti (AFI Mall) şi în Oradea (Lotus Mall). Din noiembrie 2018, Raiffeisen Bank este printre primele bănci din România care poate emite pe loc carduri pentru persoanele fizice. Banca îşi păstrează în continuare locul întâi pe piaţa cardurilor de credit din Romania, cu 500.000 de carduri active.
Raiffeisen Bank a înregistrat o creştere record a numărului de clienţi Premium, peste 16% faţă de 2017, şi ocupă prima poziţie în preferinţele clienţilor privind calitatea experienţei oferite prin bancherul personal şi beneficiile dedicate.
De asemenea, banca are unul dintre cele mai bune servicii de private banking din piaţă şi administrează active de peste 5 miliarde de lei pentru clienţii săi care apelează la servicii de consultanţă, instrumente financiare şi servicii conexe. În 2018 banca a continuat să îmbunătăţească calitatea serviciilor private banking oferite, prin investiţii în digitalizare şi în pregătirea specialiştilor săi.
În ceea ce priveşte numărul de clienţi în 2018, banca are în portofoliu peste 2 milioane de persoane fizice, aproximativ 91.000 de IMM-uri şi 5.700 de companii mari şi medii. La sfârşitul anului 2018, banca avea 4.966 de angajaţi (5.190 de angajaţi în 2017), 419 unităţi (451 în 2017), peste 900 ATM-uri, aproape 20.000 de POS-uri şi 220 maşini multifuncţionale (MFM-uri).
Raiffeisen va reevalua operaţiunile din România, din cauza OUG 114
Raiffeisen Bank International (RBI) trebuie să-şi reevalueze operaţiunile din România, după ce Guvernul a impus în decembrie o nouă taxă pe bănci, a afirmat miercuri directorul general al grupului bancar austriac, Johann Strobl, transmite Reuters.
Raiffeisen deţine 8,97 miliarde de euro, sau aproximativ 6 % din activele sale în România.
„Va trebui să reevaluăm România”, a anunţat Johann Strobl în raportul anual al RBI.
Potrivit reprezentanţilor RBI, impactul noii taxe încă nu poate fi determinat.
Autorităţile de la Bucureşti au adoptat, în decembrie 2018, Ordonanţa 114 care prevede taxarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%.
Grupurile bancare austriece Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG, care sunt printre cele mai afectate de măsurile din România, au suferit deja pierderi mari de pe urma măsurilor vizând băncile adoptate de autorităţile din Ungaria, consideră analiştii.
„Ne aşteptăm acum ca noile planuri de afaceri să fie revizuite în România. Reacţiile cu privire la preţul acţiunilor nu sunt ciudate dacă ţinem cont de modul cum vor fi afectate veniturile şi câştigurile pe care taxa pe active le va provoca”, a declarat recent Jonathan Tyce, analist bancar la Bloomberg Intelligence.