Raiffeisen negociază cu BERD viitorul subsidiarei sale din Ucraina

Economica.net
18 03. 2015
raiffeisenbank_55733200

Directorul Raiffeisen nu a oferit detalii privind modul în care se va realiza colaborarea cu BERD. Un purtător de cuvânt al RBI a refuzat să comenteze dacă colaborarea ar putea implica vânzarea unei participaţii în subsidiara din Ucraina, aşa cum a procedat rivala Erste în Ungaria, luna trecută.

Întrebat dacă RBI va mai fi prezentă în Ucraina în următorii cinci ani, Karl Sevelda a răspuns: ‘Luăm în considerare diverse opţiuni. Intenţionăm să colaborăm strâns cu BERD’.

Directorul general al grupului bancar austriac a explicat că nu este un secret că RBI vrea să-şi vândă subsidiara din Ucraina, a cărei economie este afectată de turbulenţele politice. În 2014 această subsidiară a înregistrat pentru prima dată pierderi.

‘Suntem în negocieri promiţătoare, dar cine ar cumpăra o bancă în Ucraina în aceste zile?’, s-a întrebat retoric şeful RIB.

Francis Malige, noul şef al BERD pentru Europa de Est, a anunţat anul trecut că instituţia vrea să-şi majoreze participaţiile deţinute la băncile din Ucraina, ca parte a eforturilor internaţionale de a preveni retragerea băncilor străine din această ţară şi prăbuşirea sistemului bancar.

Deja BERD deţine participaţii în câteva bănci mici din Ucraina, dar FMI a cerut o consolidare a acestui sector ca o condiţie a programului de asistenţă financiară. De obicei BERD nu este acţionar majoritar ci deţine maxim 25% din acţiunile unei bănci.

Francis Malige şi-a exprimat încrederea că băncile străine nu se vor retrage din Ucraina.

Unele bănci europene şi-au retras sprijinul acordat subsidiarelor din Ucraina, printre ele se află Commerzbank, Erste Bank, Swedbank şi Intesa Sanpaolo. O cercetare realizată de Raiffeisen estimează că băncile din afara Rusiei şi-au redus cu 20% expunerea la Ucraina până în 2012.

În topul primelor zece bănci prezente în Ucraina se aflau anul trecut diviziile Raiffeisen şi UniCredit, iar băncile ruseşti Sberbank, VEB şi VTB aveau o prezenţă importantă în această ţară.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

În 2014, Raiffeisen Bank International a înregistrat pierderi preliminare de 493 de milioane de euro, ceea ce a determinat RBI să demareze un program de restructurare ce prevede ieşirea de pe piaţa din Polonia şi reducerea afacerilor din Rusia.

Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. Raiffeisen Bank România este o bancă universală de top, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare clienţilor persoane fizice, IMM-uri sau corporaţii cu o bază de aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 7.700 de companii.