‘Rusia este o piaţă importantă pentru noi … dar vom aştepta şi vom vedea cum va evolua situaţia. Vom face în continuare afaceri dar ne vom schimba obiectivele, preferând segmentul de retail în locul celui de corporate’, a declarat şeful băncii austriece.
Marjele de profit în afacerile corporate au scăzut semnificativ dar cele de pe segmentul de retail nu au înregistrat scăderi, a apreciat Karl Sevelda, adăugând că Raiffeisen vrea să-şi exploateze imaginea excelentă pe care o are în Rusia, cea mai profitabilă piaţă a RBI.
În condiţiile în care UE pregăteşte impunerea de noi sancţiuni Rusiei, pentru rolul său în criza politică din Ucraina, Sevelda a făcut apel la ‘o soluţie echilibrată’, apreciind că sancţiunile nu vor afecta numai Rusia ci şi Ucraina şi Uniunea Europeană.
‘Nu pot fi sacrificate toate standardele morale şi etice pentru bunul mers al afacerilor’, a precizat şeful RBI.
Sevelda a declarat că s-a întâlnit luna trecută la Viena cu preşedintele Vladimir Putin, care a subliniat că nu are nicio intenţie de anexare a estului Ucrainei, după anexarea peninsulei Crimeea.
‘Am avut impresia că Putin nu este pregătit să sacrifice legăturile sale semnificative cu UE pentru acest pas’, a declarat şeful băncii austriece, adăugând că Ucraina este de asemenea interesată în găsirea unei poziţii echilibrate între UE şi Rusia.
RBI a amânat vânzarea subsidiarei sale din Ucraina dar Sevelda şi-a exprimat speranţa că noul Parlament de la Kiev va restabili domnia legii şi nu va mai fi nevoie de ieşirea de pe piaţa ucraineană.
Raiffeisen a contramandat şi vânzarea subsidiarei din Ungaria deoarece a primit o ofertă prea scăzută dar Sevelda a afirmat că situaţia din această ţară este diferită de cea din Ucraina.
‘Există pace în ţară dar nu există pace între Guvern şi bănci’, a declarat şeful RBI referindu-se la eforturile autorităţilor de a cere băncilor să plătească pentru aşa zisele practici incorecte de acordare a creditelor. Sevelda a avertizat că deciziile Guvernului de la Budapesta ameninţă să provoace pagube masive întregului sistem bancar din Ungaria.
Luna aceasta, directorul general Raiffeisen a dat asigurări că subsidiarele RBI din Ungaria şi România nu vor fi nevoite să demareze deprecieri de active, după ce rivalul Erste Group a anunţat că în acest an se aşteaptă la pierderi de 1,6 miliarde de euro din cauza creşterii provizioanelor de risc în Ungaria şi România.
Raiffeisen Bank International a fondat singură filiala din România în 1998.
În România, Raiffeisen Bank are, în prezent, peste două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 de clienţi IMM-uri şi 7.500 de companii. În 2013 banca a obţinut un profit net de 104 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de 2012.