Raiffeisen speră că va finaliza vânzarea diviziei din Ucraina, în pofida crizei economice

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International are trei-patru părţi interesate să deruleze procedurile de 'due diligence' pentru subsidiara sa din Ucraina, Bank Aval, care are 818 de oficii bancare şi deserveşte 3,1 milioane clienţi, transmite Financial Times.
Economica.net - lun, 03 mart. 2014, 07:32
Raiffeisen speră că va finaliza vânzarea diviziei din Ucraina, în pofida crizei economice

În prezent, Raiffeisen este a patra mare bancă din Ucraina cu active de 4,5 miliarde de dolari, fiind devansat de primele două mari bănci ruseşti, Sberbank şi VTB, care au ambele operaţiuni extinse în Ucraina.

Îngrijorările cu privire la o criză bancară în Ucraina i-au determinat pe analişti să calculeze posibilele pierderi care ar fi înregistrate de băncile străine dacă situaţia va continua să se deterioreze. ‘Ceea ce este clar este că efectul asupra băncilor va fi unul complex dar negativ. O creştere mare a creditelor neperformante este principalul risc pentru bănci’, a declarat un analist de la Moscova.

În acest context, acţiunile băncilor ruseşti VTB şi Sberbank au scăzut cu 24% şi respectiv 19% de la începutul anului, unul din motive fiind şi îngrijorările cu privire la situaţia din Ucraina. cele două bănci ruseşti au împreună active de şapte miliarde de dolari în subsidiarele lor din Ucraina. Ambele bănci ruseşti sunt deţinute majoritar de guvernul de la Moscova, iar analiştii estimează că orice decizie cu privire la rămânerea sau părăsirea pieţei din Ucraina va fa fi influenţată de calculele strategice ale Kremlinului.

Contextul negativ este puţin probabil să ajute Raiffeisen să finalizeze rapid vânzarea Bank Aval sau să obţină un preţ apropiat de valoarea contabilă de 820 milioane de euro.

‘Procesul se derulează în continuare’ a declarat o purtătoare de cuvânt de la Raiffeisen, adăugând că licitaţia a trebuit să fie amânată de recenta emisiune de obligaţiuni de 2,9 miliarde de euro derulată de Raiffeisen, care a împiedicat banca austriacă să discute cu posibilele părţi interesate de subsidiara sa din Ucraina.

Întrebat dacă criza din Ucraina a complicat vânzarea Bank Aval, directorul general de la Raiffeisen, Karl Sevelda, a răspuns: ‘aş răspunde într-un mod mai optimist spunând că un mediu calm şi liniştit este întotdeauna unul mai bun’.

Mai multe bănci occidentale au ieşit de pe piaţa din Ucraina în ultimii doi ani, printre care Commerzbank (Germania) Erste Group (Austria) şi Swedbank (Suedia), toate înregistrând pierderi la vânzarea subsidiarelor lor către investitori ucraineni. Ultima tranzacţie de acest fel a avut loc în luna ianuarie când banca italiană Intesa Sanpaolo şi-a vândut divizia ucraineană Pravex-Bank, o tranzacţie care a provocat băncii italiene o pierdere de 100 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai important în interiorul Uniunii Europene dacă blocul conservator german va......
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Ciolacu: Agențiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României
Agenţiile de rating confirmă stabilitatea macroeconomică a României, a afirmat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu, relatează ...
Uniunea Creştin-Socială solicită limitarea cererilor de azil primite de Germania la 100.000 pe an
Uniunea Creştin-Socială solicită limitarea cererilor de azil primite de Germania la 100.000 pe an
Uniunea Creştin-Socială (CSU), partenerul bavarez al Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), a adoptat sâmbătă ...