Raiffeisen speră că va finaliza vânzarea diviziei din Ucraina, în pofida crizei economice

Economica.net
03 03. 2014
raiffeisen_bank_35728200

În prezent, Raiffeisen este a patra mare bancă din Ucraina cu active de 4,5 miliarde de dolari, fiind devansat de primele două mari bănci ruseşti, Sberbank şi VTB, care au ambele operaţiuni extinse în Ucraina.

Îngrijorările cu privire la o criză bancară în Ucraina i-au determinat pe analişti să calculeze posibilele pierderi care ar fi înregistrate de băncile străine dacă situaţia va continua să se deterioreze. ‘Ceea ce este clar este că efectul asupra băncilor va fi unul complex dar negativ. O creştere mare a creditelor neperformante este principalul risc pentru bănci’, a declarat un analist de la Moscova.

În acest context, acţiunile băncilor ruseşti VTB şi Sberbank au scăzut cu 24% şi respectiv 19% de la începutul anului, unul din motive fiind şi îngrijorările cu privire la situaţia din Ucraina. cele două bănci ruseşti au împreună active de şapte miliarde de dolari în subsidiarele lor din Ucraina. Ambele bănci ruseşti sunt deţinute majoritar de guvernul de la Moscova, iar analiştii estimează că orice decizie cu privire la rămânerea sau părăsirea pieţei din Ucraina va fa fi influenţată de calculele strategice ale Kremlinului.

Contextul negativ este puţin probabil să ajute Raiffeisen să finalizeze rapid vânzarea Bank Aval sau să obţină un preţ apropiat de valoarea contabilă de 820 milioane de euro.

‘Procesul se derulează în continuare’ a declarat o purtătoare de cuvânt de la Raiffeisen, adăugând că licitaţia a trebuit să fie amânată de recenta emisiune de obligaţiuni de 2,9 miliarde de euro derulată de Raiffeisen, care a împiedicat banca austriacă să discute cu posibilele părţi interesate de subsidiara sa din Ucraina.

Întrebat dacă criza din Ucraina a complicat vânzarea Bank Aval, directorul general de la Raiffeisen, Karl Sevelda, a răspuns: ‘aş răspunde într-un mod mai optimist spunând că un mediu calm şi liniştit este întotdeauna unul mai bun’.

Mai multe bănci occidentale au ieşit de pe piaţa din Ucraina în ultimii doi ani, printre care Commerzbank (Germania) Erste Group (Austria) şi Swedbank (Suedia), toate înregistrând pierderi la vânzarea subsidiarelor lor către investitori ucraineni. Ultima tranzacţie de acest fel a avut loc în luna ianuarie când banca italiană Intesa Sanpaolo şi-a vândut divizia ucraineană Pravex-Bank, o tranzacţie care a provocat băncii italiene o pierdere de 100 de milioane de euro.