Raiffeisen va reevalua operaţiunile din România, din cauza OUG 114. Banca a avut un profit record în ţara noastră, în 2018
Raiffeisen deţine 8,97 miliarde de euro, sau aproximativ 6 % din activele sale în România.
„Va trebui să reevaluăm România”, a anunţat Johann Strobl în raportul anual al RBI.
Potrivit reprezentanţilor RBI, impactul noii taxe încă nu poate fi determinat.
Autorităţile de la Bucureşti au adoptat, în decembrie 2018, Ordonanţa 114 care prevede taxarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%.
Grupurile bancare austriece Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG, care sunt printre cele mai afectate de măsurile din România, au suferit deja pierderi mari de pe urma măsurilor vizând băncile adoptate de autorităţile din Ungaria, consideră analiştii.
„Ne aşteptăm acum ca noile planuri de afaceri să fie revizuite în România. Reacţiile cu privire la preţul acţiunilor nu sunt ciudate dacă ţinem cont de modul cum vor fi afectate veniturile şi câştigurile pe care taxa pe active le va provoca”, a declarat recent Jonathan Tyce, analist bancar la Bloomberg Intelligence.
În România, Raiffeisen Bank este o bancă universală care deserveşte aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 5.600 de companii. Reţeaua băncii în România numără 451 de unităţi, peste 1.000 de ATM-uri, aproximativ 19.000 de EPOS-uri şi 189 de MFM (automate multifuncţionale).
Raiffeisen îşi menţine angajamentul faţă de Rusia şi vrea să facă achiziţii pe pieţele unde operează
Raiffeisen Bank International (RBI) ia în considerare achiziţii, pentru a se extinde pe principalele sale pieţe, şi îşi menţine angajamentul faţă de Rusia, după ce s-a confruntat cu acuzaţii legate de spălare de bani, transmite Reuters.
Creditorul austriac, care operează în estul Europei – din Balcani până în Rusia – vrea să fie activ în procesul de consolidare bancară care este în desfăşurare în unele ţări, a afirmat miercuri directorul general Johann Strobl, în raportul anual al RBI.
„Aceasta ar putea determina potenţiale achiziţii de portofolii sau mici bănci dacă vor apărea oportunităţi convenabile iar preţul va fi corect”, a precizat şeful Raiffeisen.
Acesta a dat asigurări că Rusia „este şi va rămâne o piaţă importantă pentru RBI”.
Raiffeisen este unul din cei mai mari creditori străini din Rusia iar de la apariţia acuzaţiilor de spălare de bani, în 5 martie, a pierdut peste un miliard de euro din capitalizarea bursieră
Banca a precizat că „nu cunoaşte foarte bine acuzaţiile concrete şi nu are informaţii suplimentare privind conţinutul plângerii”, iar în prezent efectuează o investigaţie internă.
Luna aceasta au apărut în presă articole referitoare la implicarea acestor bănci într-o reţea de spălare de bani prin care au trecut miliarde de euro provenite din Rusia.
Articolul publicat de reţeaua internaţională de jurnalişti de investigaţie OCCRP, pe baza unor scurgeri de documente, arată că tranzacţii în valoare de peste 470 miliarde de dolari au fost trimise prin intermediul a 1,3 milioane transferuri bancare de la 233.000 de companii.
Procurorii anti-corupţie din Austria analizează acuzaţiile de spălare de bani, a anunţat un purtător de cuvânt al procuraturii atunci când a fost întrebat despre articolele din presă.
Articolul OCCRP susţine că tranzacţiile au provenite de la Troika Dialog, odată una din cele mai mari bănci de investiţii private din Rusia, şi au implicat o bancă lituaniană utilizată pentru a direcţiona fonduri spre bănci din Olanda, Austria şi Germania, printre altele. Graţie unei companii fantomă aflată în centrul operaţiunii, Troika Dialog a putut transfera 4,6 miliarde dolari în sistem şi 4,8 miliarde euro în afara sistemului între 2006 şi începutul lui 2013, susţine articolul publicat de OCCRP. Printre instituţiile care au acţionat în contrapartidă în aceste tranzacţii sunt o serie de mari bănci occidentale precum Citigroup, Raiffeisen şi Deutsche Bank.