Raluca Radu, Answear: Încheiem anul cu creșteri de 40% și luăm în calcul să introducem plata în rate, după ce întrebările din Customer Support pe acest subiect au crescut de 4 ori în ultimele luni
”În ultimele luni am sesizat că, deși comanda medie a crescut, a crescut și numărul de interogări la servciul nostru de Customer Support despre posibilități de plată în rate și metodă de plată alternative. Noi nu avem în acest moment astfel de metode de plată disponibile și, ca urmare, luăm în calcul să le lansăm în următoarea perioadă. Am sesizat în ultimele luni o creștere de patru ori a volumului de întrebări despre plata în rate, dacă ne uităm comparativ cu mai 2022 vs octombrie 2022, ceea ce ne facem să credem că are probabil legătură cu contextul economic”, a anunțat Raluca Radu, Country Manager Answear, în cadrul conferinței Google „Smart Shopper”, care a analizat obiceiurile de cumpărare în România.
Raluca Radu spune că a observat și o creștere a ratei de conversie a platformei Answear în România. Rata de conversie este indicatorul principal în funcție de care se măsoară succesul unei campanii din mediul online și se măsoară ca procent de cumpărători din numărul de vizitatori.
„Dacă rata noastră înainte de pandemie era undeva sub 1,5%, odată cu pandemia am ajuns la puțin peste 2%, și noi o legăm de faptul că utilizatorii au dobândit un nou obicei de a cumpăra online”, a completat Raluca Radu.
O altă schimbare de comportament în timpul pandemiei a fost legată de creșterea valorii medii a coșului, și, de asemenea, o creștere a numărului de comenzi pe anumite branduri medium/high.
”Ca o consecință, și noi am decis să creștem în timpul pandemiei portofoliul de branduri în zona de prețuri medii și mari, iar aici am continuat să înregistrăm creșteri și în acest an. Ca urmare, noi credem că, da, probabil cumpărătorii au revenit în offline, dar, în același timp, în cazul nostru am avut un avantaj competitiv de portofoliu pe brandurile medium/high pe care probabil utilizatorii nu le găseau în stocurile și disponibilitatea necesară pe mărimi și culori în magazinele fizice. Deci, bănuim că a fost mai degrabă un comportament în care oamenii au revenit să probeze anumite tipuri de piese în magazinele fizice, dar până la urmă au făcut comanda online și noi am fost una dintre alegeri”.
În acest context, country managerul a estimat că vânzările Answear în România pentru întreg anul 2022 ar urma să avanseze cu până la 40% față de anul trecut.
”Cu toate că studiile noastre interne au arătat că odată cu ridicarea restricțiilor cumpărătorii s-au întors în magazine, pentru noi anul 2022 a reprezentat un an de creștere. Au fost cu siguranță fluctuații determinate în special de perioadele incerte cum ar fi lunile februarie-martie, unde au fost undeva la 3 săptămâni în care am avut o scădere a numărului de comenzi. Dar per total noi am avut o creștere de 30-40%”, a spus Raluca Radu.
CITEȘTE ȘI:
Anul 2022 a adus pentru multe industrii, inclusiv cea de retail, o serie de provocări, care au variat de la perturbări ale lanțurilor de logistică, lipsa de predictibilitate în comportamentul de consum al cumpărătorilor până la situația geo-politică din regiune. Reprezentanta Answear spune că cea mai mare provocare a retailerului a fost legată de logistică.
”Cele mai mari provocări le-au avut colegii de la Answear din Polonia legate de logistică. Pe de o parte, au fost probleme la lanțul de aprovizionare, pe de altă parte au fost probleme și legate de prognozarea categoriilor și brandurilor. Pentru că dacă în pandemie anumite produse au fost în creștere, anul acesta nu știam la ce să ne așteptăm. Dar da, anul acesta s-a revenit la categoriile care erau în top în 2019 – rochii, pantofi, produse pentru evenimente”, a explicat managerul.
Pe de altă parte, retailerul de fashion a constat o scădere a numărului de plăți online cu cardul, modalitate de plată care, în timpul pandemiei a cunoscut o creștere accelerată. ”Pentru noi a fost surpriză la procentul de plăți cu cardul. Dacă în pandemie, am crescut de la 20% la 40%, anul trecut am avut un recul rapid și am ajuns undeva la 30%. O surpriză neplăcută, pentru că, evident, cu toții speram ca acest obicei pe care cumpărătorii români și l-au însușit în pandemie să rămână. Sau în cazul nostru, cel puțin, se vede că nu a fost chiar așa”.
Black Friday în România versus regiune
Potrivit datelor retailerului, consumatorii români au cel mai mare apetit în ceea ce privește cumpărăturile de Black Friday din toate cele 11 state din Europa Centrală și de Este, unde este prezent grupul.
”La noi în grup, suntem prezenți 11 țări, de fiecare dată se discută de Black Friday-ul românesc și Black Friday-ul normal. Aceasta este expresia folosită de colegii mei. Ce s-a observat, însă, interesant în România a fost că Black Friday nu a mai fost o singură zi, ci o întreagă perioadă și asta i-a făcut și pe colegii din Polonia să extindă conceptul de Black Friday la un întreg Black November și au făcut asta în toate țările în care suntem prezenți. Ce se observă este un număr mult mai mic de căutări pentru Black Friday în celelalte țări comparativ cu România. De asemenea, și un interes mai diluat. În celelalte țări din Europa Centrală și de Est în care suntem noi prezenți, Black Friday reprezintă, în principal, ultimul weekend din luna noiembrie, în timp ce, după cum știți, la noi este o întreagă lună”, a afirmat Raluca Radu.
Am mai remarcat că de Black Friday anul acesta a început procesul de informare mai devreme decât în alți ani. Noi le-am observat din adăugările în Wishlist, și întrebările legate de plata în rate au legătură cu Black Friday. Foarte mulți clienți au întrebat dacă va exista cumva această posibilitate până de Black Friday. Ne dăm seama și din categoriile specifice. Se vând mai mult genți, canadiene, sunt produse care ating și 1.000 de lei și e cumva normal să existe și această întrebare.
Retailerul online de fashion Answear, înființat în Polonia în urmă cu peste zece ani, a intrat pe piața din România la finalul lui 2015. Anul trecut, grupul a înregistrat anul trecut vânzări record la nivelul tuturor celor zece ţări în care activa de 159 de milioane de euro, cu 67% mai mari decât în 2020. În prezent, grupul activează în 11 țări.