Rămânem cel mai mare importator de zahăr ucrainean din UE, în ciuda restricțiilor impuse în decembrie 2023. O tonă importată de UE din cinci a ajuns în România

În ciuda faptului că, de la finele anului trecut, importurile de zahăr din Ucraina în România sunt permise doar pe baza de licență acordată procesatorilor, țara noastră rămâne cel mai mare importator de zahăr din statul vecin dintre toate statele membre UE, arată o ultimă analiză a Comisiie Europene. În perioada octombrie 2023-februarie 2024, țara noastră a adus din statul vecin peste 47.700 de tone de zahăr, adică 21% din toate importurile de zahăr din Ucraina ale UE.
Alina Stanciu - lun, 04 mart. 2024, 22:19
Rămânem cel mai mare importator de zahăr ucrainean din UE, în ciuda restricțiilor impuse în decembrie 2023. O tonă importată de UE din cinci a ajuns în România

În primele cinci luni de la debutul anului comercial pentru zahăr ( octombrie 2023/februarie 2024), statele membre au importat 740.000 de tone de zahăr din întreaga lume, din care 32% din Ucraina și 20% din Brazilia, arată ultimele date ale Comisiei Europene.

Din Ucraina au venit în UE 237.733 tone de zahăr, cu 21,7% în plus față de perioada similară a anului trecut, iar din această cantitate 20,1%, adică 47.723 tone au ajuns în România. Alte  46.716 tone ( 19,7% din total importuri din Ucraina) au ajuns în Italia la care se adaugă 32.162 de tone(13,5%) în Ungaria și 27.016 tone (11,4%) în Bulgaria.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, dintre țările unde au ajuns cele mai mari cantități de zahăr ucrainean importurile au scăzut doar în România, unde există și interdicții la import ( cu 26%). În schimb, Italia a cumpărat din Ucraina de 2,3 ori mai mult zahăr decât în anul comercial 2022/2023, iar Ungaria de 1,6 ori mai mult.

Comisia nu dispune însă și de date referitoare la cantitatea de zahăr ucrainean importată în UE și apoi reexportată în țări terțe.

Amintim că din 29 decembrie 2023, până în data de 30 iunie 2024,  în România se poate importa zahăr din Ucraina doar în baza unor licențe. Potrivit OUG privind instituirea unui mecanism de consultare și reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole ( OUG  nr. 84 din 12 octombrie 2023 modificată prin OUG 126/2023), zahărul din trestie sau din sfeclă şi zaharoză chimic pură, în stare solidă poate fi importată din Ucraina numai pe baza unui acord pentru punerea în liberă circulaţie şi utilizarea în/pe teritoriul României  emis  operatorilor economici care desfăşoară activităţi privind fabricarea zahărului din sfeclă de zahăr şi/sau din rafinarea zahărului brut din trestie.

Măsura a fost luată urmare a importurilor mari de zahăr din Ucraina. Mai exact, din datele Guvernului, în perioada ianuarie-august 2023, Ucraina a exportat în țara noastră 84.633 tone, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022, când s-au importat 12.000 tone, creşterea importurilor fiind semnificativă, cu consecinţe imediate şi ireversibile privind cultura şi procesarea sfeclei de zahăr,

Cantitățile mari coroborate cu  preţurile mici ale mărfurilor ucrainene, comparativ cu media preţurilor în Uniunea Europeană, au dus la nemulţumiri în rândul fermierilor care au cultivat sfeclă de zahăr și care s-a trezit în situaţia imposibilităţii de a contracta sfecla de zahăr către fabrici, pentru producţia anului 2024.

Prețul zahărului este, în medie, cu 80 de euro mai mare decât acum un an

În ceea ce privește prețurile practicate de traderii care vând zahăr ucrainean, din datele Comisiei Europene, în decembrie 2023, spre exemplu, tona se vindea cu 728 de euro vs 813 euro tona media în UE.

Mai recent (23 februarie 2024), la bursa de la Londra, tona de zahăr se vindea cu 612 dolari, iar în ianuarie 2024 prețul mediu cu care s-a comercializat tona de zahăr în blocul comunitar era de 853 euro, cu 80 de euro mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În zona din care face parte România, prețul mediu din ianuarie a fost de 906 euro, cu 80 de euro în plus față de ianuarie 2023.

Urmează noi interdicții în UE?

Până în 5 iunie 2024, între UE și Ucraina este în vigoare un acord prin care părțile au convenit să nu perceapă taxe vamale și nici să intervină între ele alte măsuri de apărare comercială, urmare a unui regulament adoptat de Consiliul European în mai 2023 prin care s-a reînnoit suspendarea tuturor taxelor vamale, contingentelor și măsurilor de apărare comercială aplicate exporturilor ucrainene către UE.

De asemenea, măsura urmează a fi prelungită pentru încă un an, până în data de 6 iunie 2025, existând în acest sens o propunere de Regulament al Consiliului European și al Parlamentului European prin care se vor prelungi măsurile de liberalizare temporară a comerțului stipulate în Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Ucraina.

Conform propunerii, Comisia și-a luat însă câteva măsuri de protecție stipulând faptul că, în cazul în care statele membre vor avea de suferit, se vor putea introduce unele condiții la importurile din Ucraina. Sunt vizate în mod special zahărul, ouăle și păsările de curte, produse ale căror importuri vor fi monitorizate în vederea luării sau nu de măsuri.

Mai exact, în cazul în care, în perioada 6 iunie – 31 decembrie 2024, volumele cumulate ale importurilor de produse din una dintre categoriile „ouă”, „păsări de curte” sau „zahăr” efectuate începând cu 1 ianuarie 2024 ajung la nivelul mediei aritmetice a importurilor din categoria respectivă înregistrate în anii 2022 și 2023, Comisia, în termen de 21 de zile și după ce a informat Comitetul pentru măsuri de salvgardare

  • reintroduce pentru produsul respectiv contingentul tarifar corespunzător suspendat până la 31 decembrie 2024 și
  • introduce, de la 1 ianuarie 2025, fie un contingent tarifar egal cu cinci doisprezecimi din media aritmetică respectivă, fie contingentul tarifar corespunzător suspendat, în funcție de care dintre acestea are valoarea cea mai ridicată.

Amintim că în perioada 5 iunie-15 septembrie 2023, deci înainte de începerea actualului an comercial pentru zahăr, Ucraina a interzis exporturile de zahăr pentru a-și putea asigura necesarul de consum, având în vedere că producția anului comercial 2022/2023 era în pericol să scadă.

Restricțiile privind exporturile de zahăr din Ucraina către Uniunea Europeană ar avea un efect negativ asupra întregii industrii ucrainene a zahărului și ar putea forța o serie de fabrici de zahăr să se închidă, scrie presa ucraineană, citată de Nazar Mikhailovin, președintele interimar al consiliului de administrație al Asociației Naționale a Producătorilor de Zahăr din Ucraina, potrivit agenției Interfax.

Fabricile ucrainene de zahăr au produs 1,8 milioane de tone de zahăr în 2023-2024, în condițiile în care cererea internă a țării este de 900.000 de tone, ceea ce înseamnă că Ucraina ar putea exporta 900.000 de tone de zahăr, a spus Mikhailovin.

„De fapt, principalii cumpărători de zahăr ucrainean în UE au fost întreprinderile din industria alimentară, care procesează zahărul și îl folosesc direct în procesele lor de producție. Acestea sunt interesate tocmai de zahărul ucrainean, deoarece este de înaltă calitate, îndeplinește standardele UE și este ceva mai ieftin decât în majoritatea țărilor UE”, a declarat Mikhailovin.

 

Te-ar mai putea interesa și
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere silvice, corectare de torenţi şi utilaje moderne, sumele......
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Taiwan - Biroul prezidenţial a desfăşurat primul exerciţiu de masă ce simulează o escaladare militară din partea Chinei, ...
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Cu mai bine de trei luni înainte de finalul oficial al sezonului rece, gradul de umplere al depozitelor de gaze din România ...