Discounterul german Lidl, care activează pe plan local cu o rețea de aproximativ 250 de magazine, este comerciantul alimentar cu cel ai mare randament al capitalurilor (ROE) în 2018, arată o analiză realizată de ECONOMICA.NET în rândul primilor cinci jucători din piață și bazat informațiilor puse la dispoziție de către Termene.ro. Compania, a treia pe segmentul său din punct de vedere al cifrei de afaceri din 2018 (7,7 miliarde de lei) și cu un profit de 412,2 milioane de lei, a raportat un ROE, exprimat ca raport dintre profitul net și capitalurile totale, de 27,5%. Aceasta în condițiile în care media companiilor cu același CAEN principal (472-comerț cu amănuntul al fructelor și legumelor proaspete, în magazine specializate) a fost de 45,1%.
„Randamentul capitalurilor (ROE) este unul dintre cei mai importanţi indicatori de măsurare a performanţei companiei şi arată profitul net adus de fiecare leu investit de acţionari sub formă de capitaluri”, explică analiștii Termene.ro. Aceștia atrag însă atenția că o companie cu un grad mare de îndatorare şi grad mic de finanţare din banii acţionarilor va avea o rentabilitate mai mare a capitalurilor proprii decât o companie care se finanţează de la acționari. „Se obţine un profit mai mare pe seama aceleiaşi investiţii din partea acţionarilor, totuşi se expune unui risc mai mare având în vedere dependenţa ridicată de datorii”, mai explică aceștia.
Acesta este parțial și cazul Lidl care are un grad de îndatorare de 150%, peste nivelul mediu al companiilor cu același cod CAEN de 116%, dar un grad de capitalizare de 39,5% peste media sectorială aflată la 28,1%. În 2018, retailerul a avut cel mai mare nivel al capitalurilor proprii din ultimii zece ani, respectiv 1,5 miliarde de lei, dar şi cele mai mari datorii, respectiv de peste 2,2 miliarde de lei.
Gradul de capitalizare indică măsura în care capitalul propriu participă la finanţarea activelor imobilizate (capitaluri proprii impartit la active totale).
La polul opus,
Kaufland Romania -parte a aceluiași grup de retail ca și Lidl, a preferat varianta sigură de business cu un randament al capitalurilor mai mic, de 13,7%, o capitalizare puternică din resurse proprii și un grad de îndatorare mult sub medie.
Mai exact, din datele
Termene.ro,
Kaufland Romania , care a raportat în 2018 o cifră de afaceri netă de peste 10,8 miliarde de lei și un profit net de 788,7 milioane de lei (o marjă a profitului de 7,2%), are un randament al capitalurilor de 13,7%, mult sub media de 31% a companiilor cu același CAEN principal (471-comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predomionantă de produse alimentare,băuturi și tutun).
În schimb, retailerul are un grad de îndatorare de 42,2% față de 220,2% cât este media companiilor cu același CAEN și un grad de capitalizare de 69,4%, peste media sectorului de 19,9%. În termeni nominali, cel mai mare retailer din comerţul alimentar a dispus anul trecut de capitaluri totale în valoare de 5,7 miliarde de lei, cele mai mari din ultimii yece ani, dar datorii în scădere faţă de anul anterior, de 2,4 miliarde de lei.
În ceea ce privește
Carrefour Romania SA, una dintre companiile care a participat cel mai mult la rulajul total de 10,5 miliarde de lei al grupului francez, aceasta a raportat un ROE de 20,2%, tot sub media de 31%, dar cu riscuri mult mai mari. Din calculele
Termene.ro, francezii au ajuns cu lanțul de hypermarketuri la un grad de îndatorare de 158,4% (față de 220,2% cât este media) și un grad de capitalizare de 38,5% (faţă de media de 19,9%).
Carrefour SA a avut o marjă a profitului net de 3,5% şi capitaluri proprii peste cele din anii trecuţi, respectiv 1,2 miliarde de lei. Un model de business similar cu cel al Kaufland a avut anul trecut şi retailerul belgiano-olandez Mega Image.
Din datele
Termene.ro, retailerul cu cel mai mare număr de supermarketuri din capitală şi numărul cinci pe piaţa de profil după cifra de afaceri, a raportat un randament al capitalurilor de 20,8%, deci tot sub media companiilor cu acelaşi CAEN. Aceasta în condiţiile unui grad de îndatorare destul de mic faţă de principalii competitori, mai exact 69,9% şi un grad de capitalizare de 58,5%. Mega Image a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri netă de 5,7 miliarde de lei, cu 17% mai mult decât c un an în urmă şi o marjă a profitului net de 4,4%. Mega Image a avut anul trecut la dispoziţie capitaluri mai mici faţă de 2017, respectiv 1,2 miliarde de lei şi datorii la limita de sus a ultimilor ani, adică 853 de milioane de lei.Profi Rom Food, compania care operează lanţul de peste 1.0000 de magazine de proximitate Profi, a trecut anul trecut pe pierdere (minus 90,5 milioane de lei), motiv pentru care nu putem oferi date despre randamentele sale. Din punct de vedere al cifrei de afaceri, compania a atins anul trecut n rulaj cu 25% mai mare faţă de 2017, respectiv 5,9 miliarde de lei.