Veşti bune: Costurile de împrumut ale României ajung la minime record

Economica.net
31 08. 2012
239307-euro_72031300

Randamentul eurobondurilor româneşti cu scadenţa în 2018 a scăzut cu 9 puncte de bază, reprezentând 0,09 puncte procentuale, la 4,852%, cel mai redus nivel de închidere din iulie 2010, când titlurile au intrat la tranzacţionare.

Randamentul titlurilor în dolari cu maturitatea la 10 ani este neschimbat, la 5,63%, cel mai scăzut nivel de la intrarea pe piaţă, în ianuarie, potrivit datelor Bloomberg.

Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să emită în următoarele două luni obligaţiuni în euro pe pieţele externe, a declarat săptămâna trecută scretarul de stat în MFP Enache Jiru.

Rezervele MFP au scăzut la 3,3 miliarde euro în iulie, de la 4,9 miliarde euro în aprilie, în urma răscumpărării datoriilor de stat ajunse la maturitate şi finanţării deficitului bugetar.

Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru august vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă de 2,5 miliarde de lei, din care a atras numai 1,4 miliarde lei.

În iunie, MFP a împrumutat de asemenea 1,4 miliarde lei, faţă de nivelul de 3,5 miliarde lei prevăzut în planul de finanţare, iar în iulie ministerul a atras 1,6 miliarde lei din ţinta de 2,25 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor a atras în acest an 38,93 miliarde lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă împrumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.

Randamentele au scăzut treptat de la începutul anului până în aprilie, pe fondul reducerii ratei dobânzii de politică monetară de către BNR, iar Finanţele şi-au asigurat în acea perioadă un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit însă în luna mai, când BNR a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.