Cea de-a patra revizuire a programului de sprijin convenit de reprezentanţii UE, BCE şi FMI cu Grecia a început în luna septembrie a anului trecut şi, în mod normal, trebuia să se finalizeze în câteva săptămâni. Însă, după o întrerupere a discuţiilor la mijlocul lunii decembrie, experţii creditorilor internaţionali au revenit la Atena abia la sfârşitul lunii februarie.
Această revizuire este crucială pentru deblocarea unei noi tranşe de ajutor din cel de-al doilea program de ajutor acordat Greciei. Un miliard de euro a fost acordat în luna decembrie, însă, Grecia speră că, în urma acordului, va fi deblocată o sumă de cel puţin 8,5 miliarde de euro.
Marţi, randamentele obligaţiunilor elene pe zece ani au scăzut la 6,87%, iar cele pentru bondurile pe 30 de ani au scăzut la 6,70%. Totuşi, obligaţiunile elene au încă cele mai ridicate randamente din zona euro.
‘Această revizuire a fost cea mai dură din cele realizate până acum’, le-a declarat jurnaliştilor ministrul elen de Finanţe, Yannis Stournaras.
Exclusă de pe pieţele financiare după 2010, Grecia a fost ţinută pe linia de plutire graţie unor împrumuturi în valoare de 240 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.