Randamentele obligaţiunilor italiene au urcat peste cele ale Greciei, pentru prima dată din 2008
Randamentele bondurilor guvernamentale elene pe zece ani erau cu 5,1 puncte de bază mai scăzute decât cele ale Italiei, după ce la începutul anului randamentele Greciei erau cu 164 puncte de bază mai ridicate decât cele italiene. De la criza din 2008, randamentele bondurilor guvernamentale elene erau mai ridicate decât cele ale Italiei.
Randamentele bondurilor arată valoarea dobânzii pe care trebuie să o plătească un guvern investitorilor pentru a se împrumuta. Grecia şi Italia au cel mai ridicat nivel al datoriei raportat la PIB din zona euro dar, spre deosebire de Atena, Roma nu a solicitat un pachet de asistenţă financiară.
În timpul crizei datoriilor din perioada 2010-2015, Grecia a fost în imposibilitate de a accesa împrumuturi de pe pieţele de obligaţiuni şi a fost nevoită să apeleze la credite masive de la FMI şi de la guvernele din zona euro. Anul trecut, Grecia a finalizat al treilea pachet de asistenţă financiară şi de atunci randamentele sale se îmbunătăţesc, mai ales că în 25 octombrie agenţia de evaluare financiară S&P a revizuit în creştere ratingul de credit la „BB minus”, cu perspectivă pozitivă, ceea ce înseamnă că ar putea urma o nouă îmbunătăţire a calificativului.
De asemenea, Mecanismul European de Stabilitate (ESM- fondul de salvare al zonei euro) a fost de acord luna trecută să permită Greciei să restituie, înainte de scadenţă, o parte din masivul împrumut luat de Fondul Monetar Internaţional. Grecia vrea să plătească aproximativ 2,7 miliarde de euro (trei miliarde de dolari) din creditul primit de la FMI. Achitarea anticipată ar permite Atenei să-şi reducă costurile cu serviciul datoriei, deoarece împrumuturile de la FMI au o dobândă mai ridicată decât cea plătită în prezent de Grecia pe pieţele de obligaţiuni.
Dacă reformele din Grecia continuă şi ratingul său va fi revizuit în creştere, la nivelul ” investment grade” (recomandat pentru investiţii), atunci datoria sa ar putea fi achiziţionată de BCE, ceea ce ar reprezenta „o diferenţă uriaşă”, a apreciat Didier
Saint Georges, director la firma de gestionare a activelor Carmignac.
Atunci când S&P a îmbunătăţit ratingul Greciei, l-a menţinut pe cel al Italiei la „BBB”, cu perspectivă negativă. De atunci, randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au urcat cu 17 puncte de bază, iar ale Greciei cu doar două puncte de bază.
„Majoritatea investitorilor şi analiştilor se aşteaptă ca incertitudinile politice să revină în Italia”, a afirmat Sebastian Fellechner, analist la DZ Bank, care a estimat că diferenţa (spread-ul) dintre randamentul obligaţiunilor de stat italiene cu maturitatea la zece ani şi cele elene cu aceeaşi scadenţă să rămână volatil în următoarea perioadă.