Pentru emisiunea scadentă peste 20 de ani, prima de acest fel, randamentul a fost de 3,93%.
Suma totală contractată de România de pe pieţele externe se ridică la două miliarde euro, în 2 tranşe, una de 1,25 miliarde de euro pe 10 ani, iar cealaltă de 750 de milioane de euro pe 20 ani. Emisiunea a fost suprasubscrisă, ordinele de subscriere fiind de peste 5,5 miliarde de euro, se menţionează în documentul Guvernului.
‘România şi-a asigurat întregul necesar de finanţare de pe pieţele externe pentru 2015, suma de 2 miliarde de euro fiind prevăzută în planurile de finanţare de la începutul anului. Succesul acestei emisiuni dovedeşte încrederea investitorilor în economia României’, se mai arată în document.
Pentru tranşa de 1,25 miliarde euro, pe 10 ani, cele mai multe subscrieri au provenit de la investitori din Marea Britanie (31%), România (12%), Germania şi Austria (11%), Centrul şi Estul Europei (11%), Italia (10%), SUA şi Canada (10%).
În cazul emisiunii scadente peste 20 de ani, cele mai multe eurobonduri au fost achiziţionate de investitorii din Marea Britanie (42%), Germania şi Austria (18%) şi SUA (16%). Investitorii din România au subscris un procent de 8%.
În acest an, România nu intenţionează să emită alte obligaţiuni în valută, a declarat pentru Reuters directorul de trezorerie din Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Ştefan Nanu.
Anul trecut, România s-a împrumutat de pe pieţele externe de patru ori, strângând echivalentul a peste cinci miliarde de dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 şi 30 de ani.
România beneficiază de un rating ‘Baa3’ din partea Moody’s şi de un calificativ ‘BBB minus’ de la Standard & Poor’s şi Fitch.