BNR precizează că pentru titlurile de stat cu scadenţa la un an, guvernul român oferea la mijlocul anului 2013 un randament cu aproximativ 4 puncte procentuale mai mare decât guvernul german.
‘Pe plan regional, randamentele titlurilor de stat româneşti sunt printre cele mai volatile. Două perioade de creştere importantă a volatilităţii s-au înregistrat în ultimele luni pe piaţa internă, respectiv ianuarie 2013, atunci când investitorii nerezidenţi au manifestat un interes crescut pentru titlurile de stat româneşti, şi lunile mai-iunie 2013, caracterizate de ieşiri ample de capital din pieţele emergente de teama unei implementări relativ rapide şi ample a reducerii programului Fed de achiziţie de active financiare’, se spune în raport.
Potrivit raportului, structura pe scadenţe a titlurilor de stat emise a continuat să se îmbunătăţească în semestrul I 2013, având loc o creştere a valorii emisiunilor de titluri pe termen mediu şi lung. Reducerea importantă a emisiunilor de titluri de trezorerie cu scadenţa maximă de 1 an este în concordanţă cu procesul de consolidare fiscală, care a redus presiunea pe termen scurt asupra bugetului public.
Valoarea tranzacţiilor din piaţa secundară interbancară a titlurilor de stat a scăzut semnificativ în a doua jumătate a anului 2012, dar a marcat o uşoară revenire în semestrul I 2013 pe fondul stabilizării situaţiei interne şi a creşterii interesului investitorilor nerezidenţi pentru titlurile de stat româneşti. O creştere importantă a volumului de titluri tranzacţionate s-a înregistrat în luna ianuarie 2013, atunci când banca de investiţii JP Morgan a anunţat includerea titlurilor de stat româneşti în indicele global GBI-EM, în timp ce banca de investiţii Barclays Capital a inclus titlurile în indicele de referinţă EM Local Currency Government Index al obligaţiunilor suverane în monedă locală emise pe pieţele emergente.
BNR precizează că titlurile de stat se tranzacţionează şi la Bursa de Valori Bucureşti, însă valorile tranzacţionate sunt sub 1 la sută din cele de pe piaţa secundară interbancară.