Companiile românești nu sunt transparente în raportările ESG. Circa 6.000 de firme din România vor trebui să publice rapoarte de sustenabilitate

01 02. 2023
esg2

La nivel mondial, raportul GEM se află la a doua ediție și a ajuns la 350 de companii analizate din întreaga lume. În premieră, anul acesta au fost incluse și companii românești în indicele BET 20 și integrate în raprot.  Analiza arată însă că transparența în raportarea sustenabilității nu este o prioritate pentru companiile din România. Plecând de la scorurile înregistrate de companiile locale, indicele României s-a clasat pe ultimul loc în ierarhia GEM la nivel global, obținând o medie de doar 41 de puncte dintr-un posibil 100, în urma indicilor din SUA, Asia, Australia și a unor țări europene.

ESG este un indicator care arată standardele pentru gestionarea guvernanței corporative, a problemelor de mediu și a celor sociale din cadrul companiilor și este din ce în ce mai folosit atunci când investitorii aleg companiile în care vor să investească. Indicatorul mai este folosit și de instituțiile de creditare în acordarea finanțărilor. În plus, din 2025, companiile din UE vor trebui să facă publice aceste date, potrivit Directivei privind raportarea corporativă de sustenabilitate (CSRD).

În România, circa 6.000 de companii vor trebui să publice rapoarte de sustenabilitate față de 750 în prezent, potrivit EY România. 

„Transparența companiilor din BET 20 este șocant de scăzută în comparație cu restul lumii, ceea ce înseamnă că firmele românești mai au foarte multe de făcut pentru a se alinia raportărilor globale privind sustenabilitatea”, a declarat Michael Diegelmann, co-fondator al GEM.

Din România au fost analizate rapoartele ESG a 20 de companii listate pe Bursa de la București, cel mai mare grad de transparență fiind obținut de OMV Petrom, Alro, BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania și Romgaz. Topul este completat de One United Properties, Sphera Franchise, Nuclearelectrica, Aquilla Part Prod Com, Electrica SA, Purcari, Conpet, Transelectrica, Transgaz, TeraPlast, Bursa de Valori București, TT, Digi Communications, Medlife și Fondul Proprietatea.

„O furtună de schimbări sociale și de mediu a creat o nevoie globală pentru companii de a dezvălui transparent modul în care tratează angajații, comunitățile și planeta,” a declarat Alexandra Diniță, partener regional GEM în România și fondator & managing partner al Free Communication. „Dacă marile companii, și nu numai, nu vor reuși să furnizeze informații ESG complete și convingătoare, ipocrizia greenwashing-ului va continua să se extindă”.

O singură companie românească s-a clasat în prima cuartilă de „transparență foarte mare” – compania de petrol și gaze OMV Petrom, care a obținut un total de 75 de puncte. Cea mai slabă performanță a fost înregistrată de Fondul Proprietatea SA, care a primit doar 13 puncte și ocupă locul 348 din 350 de companii analizate la nivel global.

În analiza lor, Global ESG Monitor arată că raportările rapoartelor de sustenabilitate nu sunt detaliate. Cu o medie de 89 de pagini a rapoartelor, companiile din indicele românesc se află la coada celor zece indici globali studiați în ceea ce privește exhaustivitatea rapoartelor non-financiare (S-NFR).