Raport: 6 din 10 companii active în România cred că se vor redresa, în 2021, la nivelul dinaintea pandemiei

13 04. 2021
crestere_economica_71299000

Conform datelor centralizate de compania de recrutare Randstad România, în acest an, 15% dintre companii vor creşte salariile mai mult decât inflaţia, iar cele mai multe angajări se vor face pentru departamentele de IT, vânzări şi producţie.

Cu toate acestea, doar un sfert dintre organizaţii (25%) afirmă că se aşteaptă la o creştere a vânzărilor în 2021, în scădere abruptă faţă de anul 2019, când ponderea companiilor care afirmau acest lucru era de 70%.

În acelaşi timp, peste 40% consideră incertitudinea economică din ţară o ameninţare majoră pentru afacerea lor şi numai 4% subliniază că, în aceste vremuri dificile, se tem de riscul de faliment, iar 2% sunt îngrijoraţi de faptul că nu pot onora plăţile la timp.

Pe acest fond, ca măsură de redresare a afacerii, 43% dintre companii au pus în aplicare un plan de restructurare temporară, iar respondenţii s-au declarat mai optimişti în ceea ce priveşte capacitatea de a atrage talente. Principalele trei elemente cheie pentru atragerea talentelor de top rămân aceleaşi faţă de 2019: pachetul salarial competitiv rămâne element decisiv, cu o scădere însă în pondere – de la 77% la 67%, securitatea ridicată a locului de muncă a crescut de la 47% la 59%, iar existenţa unui plan de carieră, de la 34% la 45%.

Potrivit sursei citate, în acest an, 15% dintre respondenţi au declarat că vor creşte salariile cu un procent mai mare decât inflaţia, însă 60% raportează că salariile oferite de companiile lor nu s-au schimbat în timpul pandemiei de coronavirus, în timp ce o treime arată că acestea au crescut. O pondere mică, de 4% dintre participanţi, au raportat reduceri salariale începând cu luna martie 2020, iar pentru acest an doar 1% se aşteaptă la acest lucru.

Din punctul de vedere al beneficiilor, comparativ cu anul 2019, numărul companiilor care oferă asigurări medicale şi program de lucru flexibil a crescut, cel mai probabil sub influenţa efectelor pandemiei.

Raportul de specialitate arată că 84% dintre respondenţi se aşteaptă să continue măsurile pentru a susţine munca la domiciliu, odată ce criza se va încheia, dar 71% dintre aceştia intenţionează să implementeze modele hibride, de lucru la distanţă şi la birou.

De asemenea, aproape jumătate din totalul companiilor respondente vor începe să angajeze din nou în următoarele şase luni, iar aproximativ o treime intenţionează să menţină numărul de angajaţi la acelaşi nivel până când economia şi afacerile vor creşte.

Raportul Randstad România 2021 HR Trends prezintă datele colectate de la un număr de 201 de companii din România, care activează în diverse industrii, din care 65% sunt multinaţionale, 25% naţionale, iar 11% locale. Organizaţiile care angajează peste 500 de persoane reprezintă 32% din eşantion şi mai mult de jumătate dintre respondenţi lucrează în departamentul de resurse umane, majoritatea cu un rol decizional sau consultativ.

Liderul mondial în domeniul serviciilor de resurse umane, Grupul Randstad este specializat în soluţii în domeniul serviciilor flexibile de muncă şi resurse umane, fiind activ în 38 de pieţe din întreaga lume şi deţine unul din primele trei locuri în aproape jumătate dintre acestea.

Fondată în anul 1960, compania are sediul central în Diemen, Olanda.

Randstad este prezentă în România sub forma a două sucursale, în Bucureşti şi în Slatina (judeţul Olt).