Raport ANCOM: Veniturile sectorului telecom din România au scăzut cu 4%, la 1,7 miliarde de euro, în primul semestru

Sectorul de telecomunicaţii din România a înregistrat o scădere de 4% a veniturilor, în prima jumătate a anului 2020, dar a rămas peste pragul de 8 miliarde de lei (aproape 1,7 miliarde de euro), din care telefonia mobilă a generat 39%, iar internetul fix şi mobil de 30%, arată statistica Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Economica.net - vin, 11 dec. 2020, 08:36
Raport ANCOM: Veniturile sectorului telecom din România au scăzut cu 4%, la 1,7 miliarde de euro, în primul semestru

Conform documentului, din totalul veniturilor raportate în intervalul ianuarie – iunie 2020, retransmisia programelor TV a generat 14%, în timp ce serviciile au avut o pondere de 17%.

De asemenea, în funcţie de veniturile obţinute în primul semestru din 2020, Vodafone şi grupul Telekom aveau, fiecare, o cotă de piaţă de 25%, Orange – de 24%, iar ceilalţi furnizori au însumat 26%.

Internet fix

Datele ANCOM relevă faptul că, pe segmentul de Internet fix, la jumătatea acestui an, existau 5,5 milioane de conexiuni, în creştere cu 3% faţă de perioada similară din anul 2019, dintre care trei sferturi sunt conexiuni de foarte mare viteză (minim 100Mbps).

Traficul total de internet fix a crescut în perioada analizată, ca efect al crizei sanitare (+33%), însemnând un trafic mediu lunar de 41 GB/locuitor. Totodată, rata de acoperire a internetului fix la 100 de gospodării a fost de 66%, la nivel naţional, în mediul urban fiind de 76%, iar în mediul rural de 53%.

În ceea ce priveşte numărul de conexiuni la Internet fix, la jumătatea anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piaţă de 55%, Grupul Telekom – de 20%, şi ceilalţi furnizori de 25%.

Internet mobil
La Internet mobil, statistica ANCOM arată că numărul total de conexiuni s-a redus cu 2%, influenţat de scăderea cu 9% pe segmentul cartelelor preplătite, în timp ce conexiunile 4G au stagnat la 12 milioane.

Traficul total de internet mobil a crescut cu doar 12% în primul semestru al anului 2020, astfel că traficul mediu lunar de internet mobil/locuitor a ajuns la 4,6 GB. În plus, la numărul de conexiuni la internet mobil active la jumătatea acestui an, Orange avea o cotă de piaţă de 38%, Vodafone – de 25%, iar ceilalţi furnizori de 37%.

Telefonie mobilă şi fixă

La nivel naţional, numărul cartelelor SIM preplătite de telefonie mobilă active a înregistrat o scădere semestrială istorică (-9%), în timp ce numărul de cartele SIM cu abonament a crescut cu doar 1%, astfel că numărul total de cartele SIM active a scăzut cu 3%.

Pe de altă parte, traficul de voce efectuat prin reţelele mobile a crescut cu 12%, impulsionat de creşterea masivă, cu 22% a duratei medii a apelurilor, dar traficul SMS s-a micşorat semestrial cu 25%, pe fondul intensificării utilizării aplicaţiilor de mesagerie instant şi reţelelor sociale. Per ansamblu, traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de către un locuitor a fost de 5 ore şi 12 minute/lună, respectiv de 31 SMS-uri/lună.

Raportat la numărul de cartele SIM active la jumătatea anului 2020, Orange deţinea o cotă de piaţă de 38%, iar Vodafone de 30%.

Pe segmentul telefoniei fixă s-a înregistrat o scădere de 4%, de la an la an, iar în funcţie de numărul de abonaţi, Grupul Telekom avea o cotă de piaţă de 38%, RCS&RDS 36%, iar restul furnizorilor, de 26%.

Televiziune

La capitolul televiziune, raportul ANCOM evidenţiază 7,7 milioane de abonamente la servicii TV (+2% creştere semestrială), dintre care 5,6 milioane erau abonamente prin cablu (+4% per total, din care +9% în rural şi +1% în urban). În funcţie de numărul de abonaţi de la jumătatea anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piaţă de 55%, în timp ce Grupul Telekom deţinea 16%.

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru semestrul I 2020 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate semestrial de către furnizorii care au obligaţia de a transmite către Autoritate valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...