Raport ASF: Valoarea totală tranzacţionată la BVB aproape s-a dublat în primul semestru. A ajuns la 15,64 miliarde lei

30 09. 2024
bvb 5465465745

Numărul tranzacţiilor a crescut cu 73% în primul trimestru al anului 2024, iar capitalizarea bursieră pe piaţa reglementată a atins 339,9 miliarde lei, o creştere de aproximativ 60% comparativ cu iunie 2023, scrie Agerpres.

Conform sursei citate, piaţa reglementată a BVB a dominat activitatea de tranzacţionare, reprezentând 96,9% din valoarea totală, partea rămasă fiind tranzacţionată pe SMT. Acţiunile au rămas clasa dominantă de active, constituind 61,76% din valoarea totală tranzacţionată. Tranzacţiile cu titluri de stat au atins aproximativ 2,3 miliarde lei, în creştere faţă de anul anterior.

La finalul celui de-al doilea trimestru al anului 2024, 27 de intermediari activau pe piaţa reglementată a BVB, incluzând 17 Societăţi de Servicii şi Investiţii Financiare (SSIF), 7 entităţi autorizate în alte state membre ale Uniunii Europene şi 3 instituţii de credit locale. În privinţa volumelor intermediate, firmele de servicii de investiţii financiare au fost cele mai active, gestionând tranzacţii ce au însumat aproximativ 17,9 miliarde lei.

Privind din perspectiva originii capitalului, actorii locali, incluzând atât SSIF-urile, cât şi băncile, au dominat piaţa, fiind responsabili pentru aproximativ 87% din valoarea totală intermediată. Firmele de investiţii originare din alte state membre UE au reuşit să capteze o porţiune semnificativă a pieţei, atingând o cotă de 10,47% din volumul total tranzacţionat.

Primele şase luni ale anului 2024 au relevat o evoluţie semnificativă a tranzacţiilor instrumentelor cu venit fix, având loc aproximativ 65.672 astfel de tranzacţii. Volumul tranzacţiilor pe piaţa reglementată a înregistrat o creştere semnificativă, atingând o valoare de aproximativ 5,42 miliarde lei. Acest nivel reprezintă o creştere de 1,56 miliarde lei comparativ cu perioada similară a anului precedent. Diversitatea instrumentelor tranzacţionate a inclus o gamă variată de obligaţiuni, EUR-BOND, EUR-TBILLS, EURTBONDS, precum şi titluri de stat. Similar, pe SMT s-a observat o creştere procentuală de 118% în valoarea tranzacţiilor, acestea însumând aproximativ 470,9 milioane lei. Numărul tranzacţiilor derulate pe această platformă a atins 118.100 de tranzacţii, evidenţiind o intensificare a activităţii în acest segment al pieţei.

În ceea ce priveşte sectorul organismelor de plasament colectiv (OPC), acesta a manifestat o tendinţă ascendentă. La finalul lunii iunie 2024, valoarea totală a activelor OPC din România a înregistrat aproximativ 42,8 miliarde lei, manifestând o creştere de 9% faţă de trimestrul anterior. Piaţa cuprindea 15 administratori, dintre care 6 entităţi deţineau autorizaţii exclusive pentru administrarea investiţiilor (SAI), o entitate era specializată exclusiv în administrarea fondurilor alternative de investiţii (AFIA), în timp ce 8 înregistrau autorizaţie dublă.

De asemenea, la finalul lunii iunie 2024, au fost autorizate 92 organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) şi 35 fonduri de investiţii alternative (FIA). Acestea din urmă au inclus 6 societăţi de investiţii distincte, precum şi entitatea cu profil special, Fondul Proprietatea.
Securitatea şi transparenţa operaţiunilor erau asigurate prin intermediul a 4 depozitari, care ofereau servicii specializate pentru întregul ansamblu de 127 de organisme de plasament colectiv.

În raport se menţionează că grupurile bancare au continuat să domine categoria administratorilor, controlând cea mai mare parte din activele administrate de SAI în cel de-al doilea trimestru al anului 2024.

În ceea ce priveşte societăţile de investiţii (SI), datele de la finalul lunii iunie 2024 au indicat o evoluţie pozitivă a activelor nete cumulate pentru cele şase entităţi din această categorie. Valoarea totală a fost de aproximativ 17 miliarde lei, reprezentând o creştere procentuală de 18,7% comparativ cu situaţia de la finalul anului 2023, când valoarea înregistrată a fost de 14,3 miliarde lei. În cadrul acestui segment, trei entităţi s-au evidenţiat prin dimensiunea activelor nete şi anume: Lion, Infinity şi Ever. În contrast, Fondul Proprietatea a înregistrat o uşoară diminuare a valorii activelor nete. La finalul lunii iunie 2024, valoarea totală a activelor nete ale acestei entităţi s-a situat la aproximativ 2,31 miliarde lei, marcând o scădere marginală faţă de valoarea de 2,35 miliarde lei raportată la finalul anului 2023.

Evaluarea performanţei pieţei de capital din România la sfârşitul primului semestru al anului 2024 a evidenţiat o tendinţă ascendentă a indicilor bursieri, comparativ cu perioada de referinţă de la finalul anului precedent. Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate companii de pe Piaţa Reglementată a BVB, a consemnat o apreciere semnificativă. Cuantificat procentual, acest indice de referinţă a înregistrat o creştere de 18,7% la data de 30 iunie 2024, raportat la valoarea sa de închidere din ultima sesiune de tranzacţionare a anului 2023.