‘Regiunea Europei şi Asiei Centrale (din care face parte şi România – n.r.) va consemna un avans modest de 1,6% în 2016, în creştere uşoară de la 1,4% în 2015, însă scăderea veniturilor şi consumul vor atenua această creştere modestă. Este preconizat faptul că această creştere modestă ca va continua în 2017 şi 2018, cu o creştere previzionată la 1,5% şi, respectiv, 1,8%’, precizează documentul lansat marţi la Bucureşti.
La nivelul Europei de Est şi Asiei Centrale, creşterea va rămâne pozitivă, iar PIB-ul va înregistra un salt de 0,7%, în 2016, de 2,3%, în 2017 şi de 2,6%, în 2018.
În acelaşi timp, se preconizează o uşoară scădere a creşterii în Uniunea Europeană, iar în Balcanii de Vest se prognozează o creştere de 2,7%, în acest an, de 3,2% în 2017 şi de 3,5%, în 2018.
Hans Timmer, economistul şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, consideră că votul Brexit şi criza refugiaţilor ‘testează cooperarea la nivel european, în timp ce jumătatea de est a regiunii încearcă în continuare să se adapteze la preţurile mai scăzute ale petrolului’. ‘Imposibilitatea regiunii de a genera noi resurse de dezvoltare contribuie la o creştere a populismului şi polarizării, cât şi la lipsa de încredere în instituţii’, a afirmat, în briefingul de presă, Hans Timmer.
Potrivit autorilor raportului, analizele şi sondajele din document evidenţiază faptul că preocupările cu privire la un mediu economic schimbător şi, în special, cu privire la lipsa siguranţei locului de muncă, alimentează creşterea polarizării politice în statele ECA. ‘O creştere rapidă a locurilor de muncă temporare şi part-time şi schimbarea cererii de competenţe, determinate de noi tehnologii digitale, contribuie la creşterea îngrijorărilor în rândul oamenilor din regiune şi alienează într-o măsură sprijinul popular dinspre mijlocul spectrului politic (…) Pentru a putea face faţă acestor provocări, guvernele şi societăţile trebuie să asigure noi perspective în această eră economică nouă fără a se baza pe soluţiile care au funcţionat în trecut, în circumstanţe diferite’, notează realizatorii Raportului.
Raportul Băncii Mondiale arată, totodată, necesitatea îmbunătăţirii cercetării şi colectării datelor cu privire la inegalitate, inclusiv indicatori referitori la percepţia oamenilor cu privire la inegalitate.
Biroul Băncii Mondiale în România a prezentat, marţi, la Bucureşti, cel mai recent Raport Economic al Băncii Mondiale pentru regiunea Europa şi Asia Centrală (ECA). Documentul analizează performanţa macroeconomică a regiunii ECA şi explorează provocările specifice ce conduc la o creştere a populismului şi polarizării la nivelul regiunii.