Raport CE mai puţin dur, după un an extrem de dificil pentru relaţiile UE-România – EurActiv

Raportul Comisiei Europene (CE) care urmează să fie publicat miercuri pare să întoarcă pagina unui 2012 extrem de dificil în relaţiile UE-România, potrivit unei copii a documentului la care portalul a avut acces, comentează EurActiv.
Economica.net - mie, 30 ian. 2013, 08:41
Raport CE mai puţin dur, după un an extrem de dificil pentru relaţiile UE-România - EurActiv

Raportul special de zece pagini, mult mai scurt decât rapoartele publicate de obicei asupra situaţiei din România începând de la aderarea la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, afirmă că ţara ar putea reveni curând pe drumul cel bun, dacă va continua să îndeplinească recomandările CE.

„Schimbarea de ton este uimitoare în comparaţie cu (tonul) discursului preşedintelui Comisiei (Europene) Jose Manuel Barroso susţinut la 18 iulie, care aprecia la vremea respectivă că România a «zdruncinat încrederea UE»”, comentează portalul.

La vremea respectivă, venirea la putere a coaliţiei USL (de stânga) a premierului Victor Ponta a condus, scrie EurActiv citând CE, la decizii judiciare provocatoare, subminând Curtea Constituţională (CC), încălcând proceduri şi eliminând mecanisme-cheie ale echilibrului puterii. Barroso punea la îndoială angajamentul Guvernului în respectarea statului de drept, adaugă portalul.

La 12 iulie, Barroso îi înmâna lui Ponta o „listă în 11 puncte”, în mijlocul unei crize politice prezentate de opoziţia din România ca o „lovitură de stat”, continuă sursa citată.

Potrivit EurActiv, noul raport afirmă că România a implementat câteva, dar nu toate recomandările CE vizând restaurarea statului de drept şi independenţa sistemului judiciar. Mesajul pare să fie, apreciază portalul, că noile autorităţi din România şi-au făcut treaba parţial, fără să implementeze cele mai dificile părţi, în special cele referitoare la independenţa sistemului judiciar, iar probleme cu privire la integritate rămân în continuare în discuţie.

În particular, Comisia afirmă că este îngrijorată, în continuare, din cauza persistenţei presiunii asupra unor instituţii judiciare şi lipsei de respect faţă de independenţa acestora, potrivit aceleiaşi surse.

„Comisia a primit numeroase rapoarte cu privire la intimidarea sau hărţuirea unor indivizi care lucrează în cadrul unor instituţii-cheie judiciare şi de luptă împotriva corupţiei, inclusiv ameninţări adresate unor judecători sau familiilor lor, iar campaniile de presă intensifică hărţuirea”, potrivit raportului, citat de EurActiv.

Comisia a avertizat de asemenea, asupra unor campanii publice orchestrate de proprietari media care îşi utilizează instituţiile pentru a purta războaie personale sau pentru a aduce servicii Guvernului în schimbul altor avantaje, potrivit EurActiv.

Bruxelles-ul subliniază totodată un alt regres major criticând faptul că raportul Agenţiei Naţională de Integritate (ANI) cu privire la miniştri şi oficiali de rang înalt investigaţi, publicat în noiembrie, nu a condus la demisia acestora, continuă sursa citată.

EurActiv citează ONG-uri potrivit cărora trei miniştri din cadrul actualului Guvern şi-au păstrat posturile în pofida faptului că sunt investigaţi, şi anume vicepremierul Liviu Dragnea, pentru o posibilă fraudă electorală în timpul referendumului din iulie 2012 vizând demiterea preşedintelui Traian Băsescu; ministrul Transporturilor Relu Fenechiu – acuzat în iunie 2012 de DNA de complicitate la abuz împotriva interesului public şi ministrul delegat Dan Şova – acuzat de conflict de interese.

Potrivit portalului, CE îndeamnă Parlamentul român să devină mai credibil, prin adoptarea unor proceduri mai clare privind cazurile vizând acuzaţii de corupţie şi integritate la adresa parlamentarilor.

Parlamentul a adoptat luna aceasta amendamente la Statutul Membrilor Parlamentului, schimbând procedura de ridicare a imunităţii în caz de cercetare, arestare sau detenţie a parlamentarilor şi a foştilor miniştri.

Potrivit EurActiv, Comisia nu spune că noile măsuri vor face mai dificilă ridicarea imunităţii parlamentarilor suspectaţi de corupţie, dar insistă asupra faptului că ANI rămâne singura autoritate însărcinată cu verificarea unor potenţiale incompatibilităţi ale oficialilor aleşi şi numiţi.

În ansamblu, apreciază EurActiv, raportul este „diplomatic” şi exprimă speranţa că alegerea unui nou Parlament şi numirea unui nou Guvern „oferă oportunitatea îndeplinirii depline şi rapide a acestor recomandări”, îndemnând Guvernul să întreprindă paşii necesari în acest sens.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...