Raport CE: Peste 900 de plângeri depuse în România de către pasagerii companiilor aeriene
Potrivit sursei citate, în perioada 2010-2012, din totalul celor 911 de plângeri raportate în România, 140 au fost consemnate în 2010, un număr de 406 în 2011, respectiv 365 în 2012.
Doar o mică parte a acestor reclamaţii au fost reţinute în vederea sancţionării (între 9%, în 2010, şi 3%, în 2012), majoritatea lor fiind soluţionate fără a fi nevoie de măsuri de acest tip.
Analiza CE arată că plângerile adresate autorităţilor naţionale, prin care se solicitau compensaţii şi asistenţă, au revenit la nivele mai scăzute după anul 2010, care a reprezentat o excepţie, în contextul crizei provocate de norul de cenuşă vulcanică din Islanda sau al întreruperilor cauzate de ninsori.
Conform comunicatului CE, companiile aeriene sunt sancţionate în numai 1% dintre cazuri, majoritatea plângerilor fiind soluţionate fără a fi nevoie să se recurgă la astfel de măsuri pentru a asigura aplicarea legislaţiei.
În general, numărul plângerilor din partea persoanelor cu handicap şi a persoanelor cu mobilitate redusă cu privire la problemele în materie de transport aerian este în continuare foarte redus şi nu au fost aplicate sancţiuni companiilor aeriene pentru astfel de cazuri.
Datele cuantificate în raportul citat vizează ambele regulamente privind drepturile pasagerilor care utilizează transportul aerian, respectiv Regulamentul (CE) nr. 261/2004 de stabilire a unor norme comune în materie de compensare şi de asistenţă a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor, şi Regulamentul (CE) nr. 1107/2006 privind drepturile persoanelor cu handicap şi ale persoanelor cu mobilitate redusă pe durata călătoriei pe calea aerului.
Statisticile se bazează pe datele furnizate de către organismele naţionale de asigurare a aplicării legii (ONA) din cele 28 de state membre, precum Islanda, Norvegia şi Elveţia.
La data de 13 martie 2013, Comisia a propus un pachet de măsuri pentru a se asigura că pasagerii care utilizează transportul aerian au drepturi noi şi îmbunătăţite la informaţii, la îngrijire şi la redirecţionare atunci când sunt blocaţi în aeroporturi şi, în acelaşi timp, pentru a ameliora procedurile de reclamaţie şi măsurile de asigurare a aplicării legislaţiei.
În prezent, propunerea este dezbătută în cadrul Parlamentului European şi al Consiliului European