RAPORT: Cererea globală de aluminiu primar va creşte cu aproape 39% până în 2030, la 88,5 milioane tone

Cererea globală de aluminiu primar va creşte de la 63,7 milioane tone în 2017 până la 88,5 milioane tone în 2030, un avans de aproape 39%, China fiind cea care a dominat creşterea cererii globale în acest secol, potrivit informaţiilor prezentate în prospectul privind vânzarea a 53% din acţiunile producătorului de aluminiu Alro, potrivit News.ro.
Economica.net - lun, 02 iul. 2018, 13:20
RAPORT: Cererea globală de aluminiu primar va creşte cu aproape 39% până în 2030, la 88,5 milioane tone

Acţionarii companiei, Grupul rus Vimetco şi Conef SA, scot la vânzare 383,79 milioane de acţiuni Alro Slatina, pe care speră să obţină maximum 2,37 miliarde lei, anunță News.ro.

În 2017, China a acoperit 54% din cererea globală de aluminiu primar, urmată de Europa şi America de Nord, cu 14% şi, respectiv, 10%.

Se estimează totodată că cererea va creşte în acest an până la 66,7 milioane tone şi la 69,5 milioane tone anul viitor, arată datele Alro, care citează o analiză a CRU International Limited.

În raport se precizează că în 2017, Grupul Alro a vândut aproximativ 102.000 de tone de produse din aluminiu primar consumatorilor finali şi 21.000 de tone distribuitorilor, centrelor de servicii şi comercianţilor de metale, comparativ cu 100.000 şi 27.000 de tone în 2016.

Grupul Alro a exportat anul trecut 66% din produsele sale primare şi 96% din produsele sale procesate, după venituri. Grupul şi-a exportat produsele în peste 30 de ţări în 2017, iar pieţele principale de export ale grupului pentru produsele primare au fost Cehia, Italia, Ungaria, Bulgaria şi Polonia. Principalele pieţe de export pentru produsele din aluminiu procesat în 2017 au fost Germania, Franţa, Polonia, Italia şi Turcia.

Industria aluminiului este a doua cea mai dezvoltată industrie a metalelor din lume, după cea a oţelului.

Principalele utilizări ale aluminiului includ industria transporturilor (vehicule rutiere, aeronave, vagoane şi utilizări în domeniul naval), industria construcţiilor (ferestre, uşi, armături şi faţade), industria ambalării (conserve pentru alimente şi băuturi şi folie de aluminiu), electrică (cablu şi sârmă), a bunurilor de consum de folosinţă îndelungată şi a ingineriei generale.

Preţurile mai mari ale energiei electrice şi reglementările mai stricte cu privire la emisiile de carbon încurajează scăderea greutăţii în sectorul auto. Aceasta a oferit oportunităţi atractive pentru înlocuirea oţelului cu aluminiul. Creşterea producţiei de vehicule electrice favorizează, în particular, utilizarea crescută de aluminiu primar.

În ceea ce priveşte datele la nivel global din prospect, până la sfârşitul anilor 1980, consumul de aluminiu a fost dominat de America de Nord, Europa şi Japonia, aceste trei regiuni acoperind 78% din cererea globală în 1990. Din 1990, principalele schimbări în consumul global au fost creşterea rapidă a consumului în China şi în restul Asiei şi declinul rapid şi apoi revenirea unui număr de ţări din Europa de Est.

China a ajuns să domine consumul global al tuturor mărfurilor, inclusiv al aluminiului. China a depăşit SUA în 2005, devenind cel mai mare consumator la nivel global de aluminiu primar şi până în 2017, China a acoperit 54% din piaţa globală, potrivit estimărilor. Cererea în India a crescut repede în ultimii ani, atingând 2,2 milioane tone în 2017, ceea ce a reprezentat 3% din consumul global. India este acum cea de-a treia ţară cu cel mai mare consum de aluminiu din lume.

Cererea Chinei a crescut la 11% rata anuală compusă de creştere, între 2007 şi 2017. Alte ţări în curs de dezvoltare din Asia au experimentat, de asemenea, creşteri ale consumului, în special India, unde creşterea a fost la 6%.

„China va rămâne un factor important pentru creşterea cererii şi se estimează o cerere suplimentară de 13,84 milioane de tone între 2017 şi 2030, cea mai mare creştere din toate regiunile. Cererea Chinei va fi susţinută de cererea de înlocuire de la mijlocul anului 2020, pe măsură ce clădirile vechi sunt demolate şi înlocuite de clădiri noi; şi de cererea din industria auto de scădere a greutăţii şi eficienţă energetică, atât pentru vehicule cu motoare cu combustie internă, cât şi din ce în ce mai mult pentru vehicule electrice, care includ vehicule electrice pe baterie, vehicule electrice hibride şi vehicule electrice reîncărcabile”, arată prospectul privind vânzarea acţiunilor Alro.

CRU previzionează că, pentru ca piaţa globală de aluminiu să fie echilibrată, este necesară construirea unei noi capacităţi de producţie suplimentare de 3,5 milioane de tone pe an până în 2027.

În ceea ce priveşte poziţia de ţară, a intervenit o schimbare majoră în peisajul concurenţial. O evoluţie semnificativă a fost reducerea rapidă a bazei de producţie a SUA, de la cel mai mare producător în anul 2000, al cincilea în 2010, SUA a scăzut la al 13-lea cel mai mare în 2017. În perioada 2000–2017, numărul de unităţi de producţie operaţionale din SUA a scăzut de la 23 la şase.

Creşterea rapidă în China a producţiei de aluminiu (şi a altor industrii) a atins un cost extern semnificativ, iar poluarea aerului este în prezent o preocupare majoră pentru factorii de decizie. În încercarea de a reduce poluarea aerului în Beijing şi în zona înconjurătoare, guvernul a dispus ca unităţile de producţie de aluminiu din cele 26 de oraşe învecinate să îşi închidă 30% din capacitate din noiembrie 2017 până în martie 2018. Măsurile au avut un impact de 6 milioane de tone pe an din volumul de alumină, 2,1 milioane de tone pe an din volumul de aluminiu primar şi 8,7 milioane de tone pe an din volumul de carbon.

De asemenea, cererea de semifabricate este strâns legată de cererea de aluminiu primar. Cererea globală de semifabricate a crescut la 5,4% între 2007 şi 2017 la 87,6 milioane de tone şi va creşte la 2,7% între 2017 şi 2030 la 124,1 milioane de tone.

Producătorul de aluminiu Alro a publicat prospectul privind vânzarea a 53% din acţiuni. Acţionarii companiei, Grupul rus Vimetco şi Conef SA, scot la vânzare 383,79 milioane de acţiuni Alro Slatina, pe care speră să obţină maximum 2,37 miliarde lei.

Acţionarii vor să vândă acţiunile combinatului printr-o ofertă publică secundară ce va fi derulată pe Bursa de la Bucureşti (BVB) în perioada 2 – 16 iulie 2018.

Preţul maxim de ofertă este de 6,18 lei per acţiune, arată documentul publicat pe site-ul companiei.

„Prin vânzarea acţiunilor oferite în conformitate cu oferta, se preconizează că acţionarii vânzători vor încasa, în total, 2.371.829.245 lei. Comisioanele şi cheltuielile totale estimate a fi achitate de către acţionarii vânzători în legătură cu oferta sunt de aproximativ 84,8 milioane lei”, arată prospectul.

Vânzarea presupune până la 383.791.140 acţiuni oferite: până la 356.889.569 acţiuni oferite de Vimetco şi până la 26.901.571 acţiuni oferite de Conef.

La data prospectului, numărul de acţiuni emise, reprezentând capitalul social emis, subscris şi vărsat al societăţii este de 713.779.135 de acţiuni, fiecare fiind vărsată în întregime şi având o valoare nominală de 0,5 lei pe acţiune.

„Oferta este împărţită în două tranşe după cum urmează: un număr iniţial de 326.222.469 acţiuni oferite, reprezentând 85% din numărul iniţial de acţiuni oferite anumitor investitori calificaţi, (…) „investitorii instituţionali” şi un număr iniţial de 57.568.671 acţiuni oferite, reprezentând 15% din numărul iniţial de acţiuni oferite, care va fi adresat investitorilor de retail printr-o ofertă publică în România”, se mai menţionează în document.

Potrivit celor mai recente date, Vimetco deţine 84,18% din acţiunile Alro, iar cel mai mare acţionar minoritar este Fondul Proprietatea, cu 10,21%.

Grupul are aproximativ 4.200 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa de la București s-a înroșit, toți......
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...