Raport Consiliul Concurenţei 2015: 37 de operaţiuni de concentrare economică, autorizate. Valoarea taxelor, 2 mil. lei

Consiliul Concurenţei a autorizat, anul trecut, 37 operaţiuni de concentrare economică, valoarea taxelor de autorizare fiind de aproape 2,062 milioane de lei, respectiv 460.000 euro, se arată în raportul de activitate pe 2015 al instituţiei, dat luni publicităţii.
Economica.net - lun, 23 mai 2016, 07:18
Raport Consiliul Concurenţei 2015: 37 de operaţiuni de concentrare economică, autorizate. Valoarea taxelor, 2 mil. lei

Potrivit documentului, în majoritate (57%), cazurile de concentrări economice au fost analizate prin procedura simplificată, iar durata medie a cazurilor de concentrare economică soluţionate în 2015 a fost de două luni.

În cadrul politicii privind controlul concentrărilor economice, principalele sectoare în care Consiliul Concurenţei a analizat şi autorizat astfel de operaţiuni au fost anul trecut sectorul alimentar, sectorul bancar şi sectorul energiei.

Printre concentrările economice realizate în aceste sectoare autoritatea de concurenţă aminteşte preluarea Rio Bucovina de către Tymbark şi Whiteland Import Export de către Hochland România, preluarea magazinelor NIC de către Mega Image – în sectorul alimentar, achiziţia Volksbank de către Banca Transilvania şi a Nextebank de către EEAF Financial Services BV şi Emerging Europe Accession Fund Cooperatief – în sectorul bancar şi dobândirea controlului unic direct de către CET Govora asupra unor elemente de activ şi de pasiv ale Complexului Energetic Oltenia – în sectorul energiei.

De asemenea, Consiliul Concurenţei a instrumentat 86 de sesizări privind presupuse practici de concurenţă neloială, comparativ cu 66 de cazuri instrumentate în anul 2011, momentul la care autoritatea română de concurenţă a dobândit atribuţii de aplicare a legislaţiei specifice, înregistrând o creştere de 30%.

Dintre cele 86 de cazuri, 70 au fost finalizate, restul de 16 rămânând în curs de soluţionare la sfârşitul anului. Din totalul de sesizări instrumentate, în 10 cazuri au fost efectuate cercetări aprofundate, se arată în raportul Consiliului Concurenţei.

Te-ar mai putea interesa și
Deficit bugetar de 6,19% din PIB la 10 luni. Suma totală depășit 100 de miliarde de lei
Deficit bugetar de 6,19% din PIB la 10 luni. Suma totală depășit 100 de miliarde de lei
Deficitul bugetar a depășit 100 de miliarde de lei și a urcat la 6,19% din Produsul Intern Brut (PIB), după primele 10 luni ale acestui an, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor....
Soldul creditelor ipotecare a crescut de patru ori în ultimii 16 ani. Ponderea acestora în PIB în  este estimată la 6,7% comparativ cu media europeană de 40%
Soldul creditelor ipotecare a crescut de patru ori în ultimii 16 ani. Ponderea acestora în PIB în este estimată la 6,7% ...
În 16 ani, soldul creditelor ipotecare a crescut de la 5,7 miliarde de euro la 21,7 miliarde de euro. 88% dintre creditele ...
Rusia: Ucraina este un stat eşuat, iar Republica Moldova merge pe aceeaşi cale
Rusia: Ucraina este un stat eşuat, iar Republica Moldova merge pe aceeaşi cale
Ucraina, "un stat eşuat", s-a lăsat sedusă de integrarea europeană şi a devenit principala unealtă a SUA împotriva ...
UE contestă la OMC măsurile Chinei privind importul de coniac
UE contestă la OMC măsurile Chinei privind importul de coniac
Comisia Europeană a anunţat luni că a iniţiat o acţiune în instanţă, la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), ...