Potrivit actului normativ, pot solicita transferul pachetului de acţiuni unităţile administraţiei publice teritoriale pentru care nu a fost deschisă procedura de insolvenţă în condiţiile legii. Transferul se efectuează cu respectarea normelor naţionale şi comunitare în materie de ajutor de stat şi concurenţă şi este necesar să fie exprimat acordul creditorilor în cazul în care acţiunile transferate sunt grevate de sarcini/garanţii, precum şi în cazul în care contractele de credit încheiate de societatea emitentă a acţiunilor stabilesc necesitatea unui astfel de acord în situaţia înstrăinării acţiunilor.
De asemenea, unităţile administrativ-teritoriale vor prelua eventualele obligaţii financiare rezultate din împrumuturile contractate sau garantate de stat ale respectivei societăţi producătoare de agent termic. Unităţile administrativ-teritoriale pot depune oferte şi achiziţiona întreg pachetul de acţiuni deţinut de către statul român prin Ministerul Energiei la societăţile producătoare de agent termic, iar Ministerul Energiei va transmite o ofertă de vânzare către unitatea administrativ-teritorială care a solicitat transferul.
Comisia de transporturi şi energie din Senat a amendat textul ordonanţei, în sensul că plata preţului acţiunilor se poate face doar integral, şi nu şi în rate cum era stabilit în forma iniţială a actului normativ, într-un termen de 30 de zile de la data semnării contractului, pe o perioadă de maximum cinci ani, cu plata unui avans de cel puţin 30%.
De asemenea, Comisia raportoare a stabilit că acţiunile se plătesc în 30 de zile de la data semnării contractului.
Elementele principale ale contractului de vânzare-cumpărare prin care se realizează transferul se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 61/2017 împreună cu raportul Comisiei de transporturi şi energie vor intra în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.