Raport DGA: În 2015 au fost înaintate parchetelor 3.000 de dosare, cu 24% mai multe decât în 2014

În anul 2015 s-au efectuat cercetări şi au fost înaintate la Parchet 3.003 dosare penale, o creştere cu 24% faţă de anul 2014, se arată în raportul Direcţiei Generale Anticorupţie pe anul 2015, dat publicităţii joi.
Economica.net - joi, 11 feb. 2016, 18:25
Raport DGA: În 2015 au fost înaintate parchetelor 3.000 de dosare, cu 24% mai multe decât în 2014

Dintre aceste dosare, 1.467 au fost iniţiate din sesizare proprie (49% din total), iar 1.536 au fost primite de la structurile de Parchet, scrie Agerpres.

‘În baza probatoriilor administrate s-a dispus începerea urmăririi penale în 2.471 dosare penale (+142%), dintre care 477 la Direcţia Naţională Anticorupţie, 68 la DIICOT şi 1.926 la structuri teritoriale ale PÎCCJ. Procurorii de caz au emis rechizitorii în 403 dosare (+22% faţă de anul 2014) şi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei în 41 de dosare (-31%)’, menţionează sursa citată.

În anul 2015, au fost inculpate 1.526 persoane, cu 5% mai puţin decât în 2014, dintre care 249 lucrători ai MAI, în creştere cu 6%, 32 cu funcţii de conducere şi 217 de execuţie.

‘Această stare de fapt denotă o creştere a nivelului de calitate a actelor de cercetare penală şi, pe cale de consecinţă, a finalităţii dosarelor penale instrumentate’, se arată în raport.

La nivelul DGA s-a realizat un studiu axat pe datele statistice consemnate în timp, referitoare la lucrătorii MAI inculpaţi, analiză care a evidenţiat faptul că, pentru fapte de corupţie, din totalul angajaţilor ministerului, au fost inculpaţi 0,18%.

Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, structurile de Parchet competente au dispus 4.196 ordonanţe de delegare a poliţiei judiciare din cadrul DGA în vederea efectuării de acte de cercetare penală (+35%), din care 746 – DNA, 143 – DIICOT şi 3.307 – structuri ale PÎCCJ.

În ceea de priveşte măsurile preventive dispuse, au fost puse în aplicare mandate de arestare faţă de 377 de persoane, dintre care 80 la domiciliu. Totodată, în 72 de dosare s-a dispus măsura controlului judiciar asupra unor inculpaţi.

În domeniul relaţiilor cu publicul au fost primite 3.366 de petiţii, iar datele furnizate în conţinutul petiţiilor primite au dus la iniţierea a 109 dosare penale sau la completarea probatoriilor cuprinse în cadrul acestora, fiind întocmite două rechizitorii.

Din totalul petiţiilor primite, 17% au fost transmise altor instituţii, iar 34,7% au fost clasate conform cadrului legal.

Totodată, s-au primit în audienţă 252 de persoane, fiind consiliate în afara programului 1.637. Ca urmare a acestor activităţi, au fost depuse 94 de denunţuri şi 91 petiţii.

‘S-au primit 12.197 apeluri Telverde (+39%) la linia telefonică gratuită 0800.806.806, iar, în baza informaţiilor transmise de apelanţi, au fost iniţiate sau completate 51 dosare penale (+11%). Urmare a apelurilor telefonice efectuate la linia Telverde a DGA au fost organizate şi desfăşurate acţiuni de prindere în flagrant asupra a 20 de persoane, dintre care doi lucrători ai ministerului’, menţionează raportul.

În perioada analizată, au fost organizate în cadrul structurilor ministerului 3.532 activităţi de informare şi instruire la care au participat 62.753 angajaţi ai MAI.

Din totalul participanţilor la aceste activităţi, 8.281 deţineau funcţii de conducere, iar 54.472 aveau funcţii de execuţie.

‘Pentru a răspunde necesităţii obiective de adoptare a unor noi mijloace de acţiune împotriva corupţiei, cu sprijinul Centrului de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale (CENTRAS), a fost realizat un ‘Ghid de informare pentru cetăţeni în relaţia cu structurile MAI’ (tipărit în 6.000 de exemplare şi diseminat inclusiv structurilor teritoriale ale unităţii), precum şi un poster de promovare tipărit în 500 de exemplare în limba română şi 500 în limba engleză’, precizează sursa citată.

În baza Ordinului ministrului Afacerilor Interne nr. 256/2012 privind procedura de testare a integrităţii profesionale a personalului ministerului, în anul 2015 lucrătorii DGA au efectuat 87 de teste de integritate profesională, dintre care 75 cu rezultat pozitiv (în sensul că lucrătorii MAI testaţi au dat dovadă de integritate) şi 12 cu rezultat negativ.

Aceste teste au vizat 94 de lucrători ai ministerului (doar 12 dintre aceştia au primit sume de bani sau foloase pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu).

În situaţia testelor de integritate cu rezultat negativ, au fost sesizate structurile de Parchet pentru a dispune cu privire la oportunitatea efectuării de acte procedurale penale în scopul probării activităţii infracţionale.

Concomitent, pe baza datelor comunicate de structurile MAI şi a analizei incidentelor de integritate, DGA a actualizat ‘Raportul sintetic privind principalele vulnerabilităţi la corupţie ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne’, document ce conţine recomandări de îmbunătăţire a capacităţii de prevenire şi control în domeniile în care au fost decelate vulnerabilităţi ascendente la corupţie.

Te-ar mai putea interesa și
Scade taxarea activităţilor independente şi creşte contribuţia la pilonul II de pensii, promite noul guvern
Scade taxarea activităţilor independente şi creşte contribuţia la pilonul II de pensii, promite noul guvern
Economica.net a citit programul de guvernare elaborat de PSD, PNL, UDMR, minorități. Iată marile promisiuni ale guvernului în domeniul taxării muncii şi al veniturilor extrasalariale:...
Promisiunile noului guvern: a treisprezecea alocaţie pentru copii, bani europeni pentru 4.000 de tineri dacă se fac fermieri
Promisiunile noului guvern: a treisprezecea alocaţie pentru copii, bani europeni pentru 4.000 de tineri dacă se fac fermieri
Economica.net a citit programul de guvernare elaborat de PSD-PNL-UDMR-minorități. Iată planurile noului guvern în domeniul ...
Cele două camere ale Parlamentului și-au votat liderii, Ilie Bolojan la Camera Deputaților și Ciprian Șerban (PSD) la Senat
Cele două camere ale Parlamentului și-au votat liderii, Ilie Bolojan la Camera Deputaților și Ciprian Șerban (PSD) la ...
Noii membri ai Parlamentului se reunesc luni dimineață pentru alegerea președinților Camerei Deputaților și Senatului. ...
Honda și Nissan vor forma un holding care va deveni al treilea mare producător auto mondial
Honda și Nissan vor forma un holding care va deveni al treilea mare producător auto mondial
Honda Motor Co și Nissan Motors Co au anunțat astăzi oficial semnarea unui memorandum (MOU) care precede negocieri pentru ...