FMI spune că leul ar fi supraevaluat cu până la 10% şi recomandă o flexibilitate mai mare a cursului

FMI a subliniat în raportul pentru revizuirea articolului IV, că "ar fi necesară o flexibilizare ceva mai mare a cursului de schimb", modelele sale sugerând o supraevaluare a cursului de schimb (efectiv) real de până la 10%, după cum precizează economistul şef al ING Bank, Ciprian Dascălu, în analiza sa zilnică. O fluctuaţie mai mare a leului ar putea fi şi o soluţie pentru BNR, căreia FMI i-a recomandat în raportul de săptămâna trecută o continuare a înăspririi politicii monetare, dincolo de controlul strict al lichidităţii. Leul este foarte stabil, în ciuda provocărilor din această perioadă. O ajustare către cursul real l-ar putea duce la un nivel de 5,2 lei, ipotetic, dacă aplicăm deprecierea maximă de 10%. 
Gabriela Ţinteanu - mar, 03 sept. 2019, 18:24
FMI spune că leul ar fi supraevaluat cu până la 10% şi recomandă o flexibilitate mai mare a cursului

Aparent, leul pare de neatins, atât de evenimentele interne cât şi de cele externe, menţinându-se cuminte în intervalul său de variaţie. Cu toate acestea, ultimul raport FMI semnalează, printre multe alte aspecte îngrijorătoare ale economiei româneşti, că BNR ar trebui să-şi întărească politica monetară şi prin alte metode, nu doar prin supravegherea strictă a lichidităţii. În acest context, directorii FMI subliniază că „este necesară o mai mare flexibilizare a cursului de schimb”, ceea ce ar putea ajuta politica monetară.

„Nimic nu pare capabil să destabilizeze leul românesc în aceste zile. Evaluarea S&P, revizuirea FMI sau agitația politică (cu demisia şefului Senatului şi ruperea coaliţiei de guvernare) aparent nu au avut niciun impact asupra evoluţiei cursului de schimb euro/leu, care continuă să se tranzacționeze între 4.7200 și 4.7300″, precizează Ciprian Dascălu în analiza sa financiară.

Potrivit acesteia, S&P presupune cursuri de schimb reale „relativ ferme” în scenariul său de bază, iar FMI a subliniat în revizuirea articolului IV „necesitatea unei flexibilități a cursului de schimb oarecum mai mare”. FMI, cu ajutorul modelelor sale, sugerează că avem o supraevaluare a cursului real de schimb de până la 10%”. Practic, abordarea unei fluctuaţii ceva mai mari a cursului de schimb ar fi o linie foarte bună pe care BNR ar putea să meargă în lupta sa contra inflaţiei prin înăsprirea politicii monetare.

Procesul de consolidare fiscală ar trebui acompaniat, în opinia FMI, de o continuare a înăspririi politicii monetare, având în vedere presiunile inflaţioniste. Conform estimărilor FMI, în 2019 inflaţia va rămâne deasupra intervalului ţintă, având în vedere perioada bună prin care trece economia şi stimulentele fiscale. De aceea, FMI recomandă autorităţilor să ia noi măsuri, care trec dincolo de un management strict al lichidităţii, pentru a ţine sub control inflaţia şi care ar creşte, de asemenea, credibilitatea şi independenţa băncii centrale.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă autorităţilor române să demareze un proces de consolidare fiscală durabilă, susţinut de măsuri de calitate destinate diminuării deficitul bugetar şi celui comercial, să reevalueze noua lege a pensiilor şi să îmbunătăţească guvernanţa la companiile de stat, se arată în raportul elaborat de echipa Fondului după discuţiile cu oficialii români din luna iunie a acestui an, document publicat la sfârşitul săptămânii trecute.

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...