Raport GTC: Mallurile Galleria din Piatra-Neamţ, Buzău şi Arad nu sunt profitabile

23 08. 2013
galleria_arad_65708500

La începutul acestei luni, dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Center (GTC) a vândut mallul Galleria din Suceava către firma suceveană Primagra, după ce anul trecut a eşuat vânzarea la pachet a participaţiei deţinută în trei centre comerciale (nr. Suceava, Buzău şi Piatra Neamţ).

CITEŞTE ŞI Un vânzător de rulmenţi a cumpărat mallul Galleria Suceava de la GTC

Acum, GTC mai are în funcţiune Galleriile din Arad, Piatra-Neamţ şi Buzău, care generează perderi şi despre care grupul a anunţat în cel mai recent raport financiar că este în imposibilitate de a atrage noi chiriaşi, drept pentru care nu poate asigura profitabilitatea acestor proiecte.

„Grupul are în prezent un număr de proiecte care nu sunt profitabile, în principal din cauza ratelor de neocupare şi nivelul chiriilor, inclusiv proiestele Galleria Stara Zagora şi Burgas din Bulgaria, Galleria Piatra Neamţ, Buzău şi Arad din România, dar şi Avenuel Mall Osijek din Croaţia”, se arată în cel mai recent raport financiar al companiei privind rezultatele la sfârşitul lui iunie 2013.

Ce rezultate au avut cele trei Gallerii de la Arad, Buzău şi Piatra Neamţ

Pierderea înregistrată de centrul comercial Galleria Piatra-Neamţ în 2012 s-a dublat faţă de 2011, de la 4,2 mil. euro, la 8,5 mil. euro. Şi veniturile din chirii s-au redus de la 1,4 mil. euro în 2011, la 1,1 mil. euro în 2012, iar datoriile au depăşit anul trecut 19,1 mil. euro.

La fel s-a întâmplat şi în cazul Galleria Buzău, care aproape că şi-a dublat pierderile într-un an, de la 4,74 mil. euro în 2011, la 7,26 mil. euro în 2012. Şi veniturile din chirii s-au redus, de la 855.000 de euro în 2011, la 688.000 de euro în 2012. Datoriile înregistrate la sfârşitul anului 2012 au depăşit 16,2 mil. euro.

Galleria din Arad a încheiat anul 2012 cu o cifră de afaceri mai mare decât în 2011. Aceasta a crescut de la 840.000 de euro, la peste 2,2 mil. euro. Şi pierderea s-a redus de la 34 mil. euro în 2011, la 16,2 mil. euro în 2012, când datoriile au fost de 62,7 mil. euro.

MUTAȚI CURSORUL pe graficul INTERACTIV de mai jos pentru a vedea o comparaţie a rezultatelor financiare ale celor trei malluri. 

Rezultate financiare 2012 | Create infographics

Ce face GTC mai departe cu mallurile

În plus, referitor la aceste proiecte, grupul GTC mai arată în raportul financiar că nu poate da nicio asigurare că va putea vinde proiectele într-un timp util sau să restructureze activele pentru a limita pierderile. Nu este exclus faptul că GTC ar putea să nu ia în calcul lichidarea sau suspendarea temporară a acestor proiecte ca fiind justificată comercial; în astfel de cazuri, nu poate exista nicio asigurare că grupul va limita pierderile sale.

GTC nu exclude nici posibilitatea de a fi forţat să întrerupă realizarea unor proiecte similare. Mai mult, alte proiecte ale grupului ar putea genera pierderi în viitor.

Lovitură şi pentru Galleria Bucureşti

Compania avea în plan dezvoltarea unui centrul comercial şi la Bucureşti, şi pentru care cumpărase cu ani în urmă un teren. GTC a anunţat în luna mai că nu mai poate construi acest proiect după ce autorităţile au clasificat terenul ca zonă verde pentru alte scopuri, astfel că spaţiul nu mai poate fi utilizat pentru dezvoltarea centrului comercial. Compania a înregistrat o pierdere de 15,1 milioane euro în urma acestei decizii, reprezentând două treimi din valoarea terenului.

Teren pe care urma să fie construi un mall, vândut

Dezvoltatorul israelian mai deţinea un teren de 32.000 mp în Galaţi, unde şi aici planul prevedea ridicarea unei Gallerii de 70 de milioane de euro. Anul trecut, GTC a vândut terenul către retailerul Dedeman, care este în plină expansiune în marile oraşe din ţară. 

Primul mall sub brandul Galleria a fost deschis la Buzău, în septembrie 2008. În primăvara lui 2009 a fost inaugurat Galleria Suceava, în urma unei investiţii de 25 de milioane de euro. Galleria Piatra Neamţ a fost deschis la începutul lunii septembrie 2009. Investiţia a fost de 20 de milioane de euro. GTC mai deţine şi mallul Galleria din Arad, inaugurat în 2011.

GTC România a construit două proiecte rezidenţiale în Bucureşti: Rose Garden şi Felicity, proiectele de birouri Europe House, America House şi City Gate (toate aflate in Bucureşti), dar şi patru centre comerciale sub brandul Galleria (în Arad, Buău, Piatra – Neamţ şi Suceava). GTC va mai construi în parteneriat cu omul de afaceri George Copos clădirea de birouri Ana Tower, din apropierea Pieţei Presei din Bucureşti.

CITEŞTE ŞI Valoarea complexului City Gate din Bucureşti a scăzut cu aproape 10 mil. euro