Raport HP: E-mailul a fost principalul vector de ameninţare cibernetică, în trimestrul I din 2023

16 06. 2023
gmail

Până în prezent, clienţii HP Wolf Security au deschis peste 30 de miliarde de ataşamente de e-mail, pagini web şi fişiere descărcate, fără să fie raportate breşe.

Potrivit sursei citate, pe baza datelor provenite de la milioane de puncte terminale care rulează HP Wolf Security, cercetătorii au descoperit că o campanie de distribuire a malware-ului ChromeLoader păcăleşte utilizatorii să instaleze o extensie Chrome maliţioasă numită Shampoo. Aceasta îi poate redirecţiona pe utilizatori către site-uri web maliţioase sau către pagini care aduc bani grupului infracţional, prin campanii publicitare. Programul malware este foarte persistent, folosind Task Scheduler pentru a se relansa la fiecare 50 de minute.

De asemenea, hackerii ocolesc politicile de macrosecuritate folosind domenii de încredere, prin compromiterea unui cont Office 365, prin configurarea unui nou e-mail al companiei şi prin distribuirea unui fişier Excel maliţios, care infectează dispozitivele utilizatorilor cu Formbook.

Specialiştii HP atenţionează companiile că trebuie să fie atente la ceea ce nu este la vedere, în sensul în care documentele OneNote pot acţiona ca nişte albume digitale, astfel încât orice fişier poate fi ataşat în interiorul lor.

„Hackerii profită de acest lucru pentru a încorpora fişiere maliţioase în spatele unor pictograme false de tipul „click aici”. Dacă este accesată pictograma falsă, se deschide fişierul ascuns şi începe să ruleze un program malware care le oferă hackerilor acces la computerul utilizatorului – acest acces poate fi apoi vândut altor grupuri de infractori cibernetici. Grupuri sofisticate, precum Qakbot şi IcedID, au încorporat pentru prima dată programe malware în fişiere OneNote în luna ianuarie. Având în vedere că pe piaţa neagră sunt acum disponibile kituri OneNote şi că utilizarea lor necesită puţine cunoştinţe tehnice, este de aşteptat ca aceste campanii malware să continue în lunile următoare”, se arată în raport.

Documentul de specialitate relevă, totodată, faptul că arhivele au fost cel mai popular instrument de livrare de malware (42%) pentru al patrulea trimestru consecutiv, iar ameninţările reprezentate de site-uri web false care imită pagini de software cunoscute au crescut cu 37%, în primele trei luni din 2023, faţă de ultimul trimestru al anului trecut.

În plus, s-a consemnat o creştere de 4% a ameninţărilor care folosesc documente PDF, dar şi o scădere de 6% a ameninţărilor care folosesc documente Excel (de la 19% la 13%).

În perioada de referinţă, principalul vector de ameninţare a fost e-mailul (80%), urmat de descărcările din browser (13%).

Datele incluse în raportul „HP Wolf Security Threat Insights (T1 2023)” au fost colectate, în mod anonim, cu ajutorul instrumentelor HP Wolf Security, în perioada ianuarie – martie 2023.

HP Inc. (NYSE: HPQ) este un lider global în domeniul tehnologiei, prezent în peste 170 de ţări.