Raport MCV: Comisia Europeană critică Bulgaria pentru lentoarea reformei sistemului judiciar

Progresele Bulgariei în reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei sunt lente şi ţării i se cere să adopte un nou Cod Penal, relevă proiectul raportului din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) ce urmează să fie prezentat miercuri de Comisia Europeană, transmite publicaţia The Sofia Globe.
Economica.net - mar, 27 ian. 2015, 12:23
Raport MCV: Comisia Europeană critică Bulgaria pentru lentoarea reformei sistemului judiciar

MCV a fost introdus în ianuarie 2007 la aderarea Bulgariei şi a României la Uniunea Europeană, pentru monitorizarea reformei justiţiei şi a combaterii corupţiei în cele două ţări.

Potrivit draftului raportului MCV din acest an, cele două puncte vulnerabile pentru care Bulgaria este criticată sunt lacunele în executarea pedepselor de către cei condamnaţi pentru fapte cu caracter penal şi disfuncţionalităţile din sistemul de alocare ”aleatorie” a cazurilor în instanţă către judecători.

Documentul menţionează că a sporit numărul şi viteza de soluţionare a cazurilor ce vizează corupţia şi criminalitatea organizată, însă principalele întârzieri se înregistrează în faza procesului în instanţă, unde de multe ori şi după amânări repetate judecătorii retrimit dosarele la procuratură, ceea ce a fost interpretat la nivelul opiniei publice drept o negare a actului de justiţie de către judecători.

Un motiv al ritmului lent al reformelor în justiţie, reţinut de raportul MCV, este succedarea rapidă a trei guverne la Sofia, ceea ce a blocat activitatea legislativă a parlamentului.

Raportul arată că în următoarea etapă Bulgaria ar trebui să demonstreze că reforma este percepută ca o prioritate politică şi că este necesar să se asigure un consens şi acţiuni concrete pentru implementarea reformei.

În plus, Ministerul Justiţiei bulgar ar trebui să pregătească amendamente la Codul Penal cât mai rapid posibil, conform draftului raportului MCV, care susţine că este nevoie de măsuri anticorupţie la nivel înalt, mai ales pentru depistarea cazurilor de trafic de influenţă, abuz de putere şi dare/luare de mită.

Autorităţile de la Sofia mai sunt criticate şi pentru faptul că recomandarea din rapoartele MCV ca Ministerul Justiţiei să elaboreze o strategie anticorupţie la nivel naţional nu a fost încă pusă în practică.

Documentul recunoaşte totuşi că de la precedentul raport din cadrul MCV în Bulgaria au fost adoptate măsuri eficiente contra corupţiei la nivel local, un exemplu în acest sens fiind arestarea unor primari.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...