Potrivit acestui raport transmis Consiliului de Securitate de către un grup de experţi ONU, liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri „a dat dovadă de puţine capacităţi de a unifica şi conduce grupuri afiliate de Al-Qaida”.
„Situaţia nucleului Al-Qaida nu s-a îmbunătăţit în ultimele şase luni”, afirmă autorii raportului. „Conducerea sa, situată în regiunea frontalieră dintre Afganistan şi Pakistan, continuă să publice declaraţii, dar se dovedeşte puţin capabilă să conducă operaţiunile în mod centralizat”.
„Cu toate acestea”, avertizează experţii, „diminuarea efectivă a capacităţilor şi a atractivităţii Al-Qaida nu înseamnă că ameninţarea atacurilor Al-Qaida a dispărut”.
Raportul subliniază că „propaganda teroristă pe Internet este din ce în ce mai extinsă şi sofisticată” şi că recentele atentate de la Boston, Londra şi Paris „amintesc de pericolul continuu reprezentat de actele de violenţă teroristă comise de indivizi şi de grupuri mici”.
În plus, în conflictul din Siria „a apărut o prezenţă puternică Al-Qaida”, provenind din ramura irakiană a mişcării şi care „atrage sute de recruţi” străini.
Tot potrivit experţilor, „Al-Qaida şi filialele sale sunt mai diversificate şi variate ca înainte şi sunt legate doar de o ideologie puţin precisă şi un ataşament pentru violenţa teroristă”.
Astfel, adaugă ei „diversificarea grupurilor afiliate Al-Qaida nu a diminuat ameninţarea pe care o reprezintă pentru populaţia civilă, guvernele naţionale şi ţinte alese în zonele de operare ale fiecărei filiale”.
Raportul recunoaşte de asemenea că anumite grupuri afiliate Al-Qaida au suferit înfrângeri militare, ca în Mali şi Somalia. În Mali, notează experţii „chiar dacă rămân focare de rezistenţă, autoritatea Guvernului a fost restaurată şi aceste grupuri au fost degradate în mod semnificativ”.
Este vorba de un al 14-lea raport al unui grup de experţi însărcinaţi să urmărească aplicarea sancţiunilor internaţionale adoptate de ONU împotriva membrilor Al-Qaida şi indivizilor sau entităţilor care o finanţează sau susţin.