Raport UE: 76% din zonele pentru scăldat din România au o calitate excelentă a apei. Care sunt plajele cele mai sigure

Aproape 85% din zonele pentru scăldat din Europa monitorizate anul trecut au îndeplinit standardul de calitate "excelent" al Uniunii Europene, cel mai înalt şi mai strict în ceea ce priveşte apa pentru scăldat, în timp ce în cazul României procentajul este de 76%, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 09 iun. 2020, 07:49
Raport UE: 76% din zonele pentru scăldat din România au o calitate excelentă a apei. Care sunt plajele cele mai sigure

Rezultatele publicate de Agenţia Europeană de Mediu (AEM) şi de Comisia Europeană arată că aproape toate cele 22.295 de zone de scăldat monitorizate anul trecut în întreaga Europă (dintre care 21.981 situate în cele 28 de state membre ale UE de la acel moment, deci inclusiv în Regatul Unit) îndeplineau cerinţele minime de calitate. Albania şi Elveţia au monitorizat şi au raportat, la rândul lor, cu privire la calitatea apei din zonele de scăldat, datele pe care le-au transmis fiind incluse în evaluare.

Rezultatele specifice au indicat doar uşoare scăderi ale calităţii apelor în zone din UE cu o calitate „excelentă” – cel mai înalt standard de calitate şi „satisfăcătoare” – standardul minim prevăzut în Directiva UE privind apele de scăldat. Procentajul zonelor de scăldat din Europa cu o calitate „excelentă” s-a situat la 84,6%, iar cea a zonelor cu o calitate cel puţin „satisfăcătoare” – la 95%. În nota de informare s-a constatat, de asemenea, că în zonele de scăldat de pe coastă calitatea apei este mai bună decât cea din zonele interioare.

Din toate zonele monitorizate în Europa anul trecut, ponderea celor clasificate ca având o calitate „nesatisfăcătoare” a apelor a fost de 1,3%. Această cifră nu a fluctuat mult din 2013, când era de 2%, reflectând îmbunătăţirile pe termen lung ale calităţii apelor pentru scăldat din Europa.

Situația României

În ţara noastră au fost analizate 50 de zone pentru scăldat costiere şi continentale din care au fost prelevate 450 de probe. Dintre acestea, 38 de locuri (76%) au o calitate excelentă a apei, 10 de zone (20%) au o calitate bună, 2 zone (4%) au calitate suficientă şi nicio zonă nu este considerată ca având o calitate nesatisfăcătoare a apei.

Pe litoralul românesc, majoritatea zonelor analizate au o calitate excelentă a apei. Sunt câteva plaje, unde apa are o calitate bună, respectiv: Venus în zona Hotel Silva, Costineşti în zona Pescărie, Eforie Nord II în zona Belona, Constanţa în zonele Modern şi Aurora, plaja Năvodari Hanul Piraţilor, tabăra Delfin din Năvodari, Saturn – plaja Actetis şi plaja Diana, precum şi plaja din 2 Mai.

Calitatea apelor pentru scăldat din Europa s-a îmbunătăţit substanţial în ultimii 40 de ani, de când a fost adoptată Directiva UE privind apa pentru scăldat. Prin monitorizarea şi gestionarea eficace introduse de directivă, împreună cu alte acte legislative ale UE în materie de mediu, cum ar fi Directiva privind tratarea apelor urbane (1991), s-a redus drastic volumul deşeurilor municipale şi industriale netratate sau parţial tratate care ajung în apă. Prin urmare, din ce în ce mai multe zone nu numai că îndeplinesc standardele minime, ci ating nivelul cel mai ridicat de calitate. În afara raportului din acest an, AEM a publicat şi o hartă interactivă actualizată care indică nivelul de calitate corespunzător fiecărei zone de scăldat. Sunt disponibile, de asemenea, rapoarte de ţară actualizate, precum şi mai multe informaţii cu privire la punerea în aplicare a directivei la nivel naţional.

Comisia intenţionează să lanseze o evaluare a directivei în săptămânile următoare, cu intenţia de a analiza ce a funcţionat şi ce nu a funcţionat în acest domeniu. Pe această bază, Comisia va decide dacă ar trebui adoptate iniţiative suplimentare pentru îmbunătăţirea funcţionării directivei.

„În general considerăm de la sine înţeles că apele în care ne scăldăm trebuie să fie curate, dar acest lucru este, de fapt, una dintre realizările colective europene. Este rezultatul unor eforturi susţinute din partea multor persoane, de-a lungul multor ani. Raportul din acest an confirmă, încă o dată, faptul că cetăţenii europeni se pot bucura în continuare în Europa de ape pentru scăldat care îndeplinesc standarde foarte înalte de calitate şi că trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru ca acest lucru să fie valabil şi în viitor”, a declarat Virginijus Sinkevicius, comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit.

În opinia lui Hans Bruyninckx, director executiv al AEM, sunt esenţiale monitorizarea şi evaluarea periodică a calităţii apelor pentru scăldat, pentru ca autorităţile să se asigure că aceasta se menţine la nivelul deja foarte ridicat înregistrat în toată Europa şi că, acolo unde este necesar, vor fi luate măsuri eficiente pentru combaterea poluării apelor.

„Este important să avem ape pentru scăldat mai curate nu doar pentru sănătatea şi bunăstarea noastră, ci şi pentru sănătatea mediului înconjurător”, a adăugat el. 

Te-ar mai putea interesa și
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere silvice, corectare de torenţi şi utilaje moderne, sumele......
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Criză Taiwan – Primul exerciţiu ce simulează o escaladare a conflictului militar cu China
Taiwan - Biroul prezidenţial a desfăşurat primul exerciţiu de masă ce simulează o escaladare militară din partea Chinei, ...
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Stocul de gaze înmagazinate pentru iarna aceasta scade rapid în România. Situație dificilă și în Europa
Cu mai bine de trei luni înainte de finalul oficial al sezonului rece, gradul de umplere al depozitelor de gaze din România ...