Raport UE: Agricultura României, într-o situaţie „delicată”. Vom avea scăderi masive la cele mai importante culturi

Agricultura va trimite anul acesta mai puţini bani la bugetul de stat. Urmare a secetei din ultima perioadă, producţiile medii vor scădea la unele culturi cu peste 5% faţă de media ultimilor cinci ani. Cei mai afectaţi vor fi fermierii care au mizat pe orzul de toamnă şi sfecla de zahăr. 
Alina Stanciu - joi, 25 iun. 2015, 21:03
Raport UE: Agricultura României, într-o situaţie

Producţia agricolă a României, de care depinde practic în jur de 7% din produsul intern brut al ţării,  este sub un mare semn de întrebare, în contextul în care seceta din ultima vreme a compromis în jur de 1 milion de hectare de teren arabil. Un ultim raport al Comisie Europene ce include informaţii aferente perioadei 1 mai-15 iunie, vorbeşte despre o „situaţie delicată” în România, unde „deficitul de apă este îngrijărător, astfel că este nevoie de precipitaţii constistente pentru ca producţiile să rămînă la nivelul estimat”. Totuşi, conform raportului, culturile sunt în perimetrii normali, iar estimările indică producţii medii în linie cu media ultimilor cinci ani.

În 2014, un an excepţional pentru agricultura României şi a UE în general,  a adus 18,5 miliarde de euro în economia autohtonă şi un plus de 28% faţă de anul 2012, potrivit unor estimări ale Eurostat.

Citeşte şi Seceta pedologică va persista în majoritatea regiunilor agricole din ţară, în intervalul 26 iunie – 2 iulie

Orzul de toamnă, cel mai afectat

Din estimările Comisiei Europene, cea mai afectată cultură din România este orzul de toamnă, cu o scădere a producţiei medii la hectar de peste 5% faţă de media ultimilor cinci ani. Producţia estimată se cifrează la 3,1 tone la hectar, cu 15,7% mai mică decât anul anterior şi cu 5,2% sub nivelul ultimilor cinci ani. La nivelul UE, producţia de orz de toamnă va creşte însă cu 3,8% faţă de media ultimilor cinci ani, până la 5,6 tone la hectar. În 2014, an de excepţia în agricultura UE, fermierii europeni au produs în medie 5,92 tone la hectar.

Producţia de orz de primăvară este estimată la 2,33 de tone la hectar, cu 11% peste media ultimilor cinci ani, dar cu 4,8% mai mică decât cea de anul trecut. 

Fermierii care au cultivat porumb ar trebui să se aştepte la o producţie medie de 3,64 de tone la hectar, ceea ce înseamnă o scădere de 3% faţă de media ultimilor ani şi de 22% faţă de anul trecut. 

Adio producţie record la sfeclă

Un declin semnificativ al producţiei se va raporta, spun specialiştii CE, şi în cazul sfeclei de zahăr, cultura cu cea mai mare producţie la hectar anul trecut, dintre toate culturile importante din România. Vorbim despre o scădere de 4% faţă de media ultimilor cinci ani şi cu 19% comparativ cu anul trecut, până la 33,2 tone la hectar. La nivel de UE 28, producţia medie este de 73,5 tone la hectar cu 4,5 % peste media ultimilor cinci ani, dar cu 3,9% sub cea din 2014.

Ce se întâmplă cu grâul

Producţia de grâu din România este estimată la 3,17 tone la hectar, faţă de 3,65 de tone la hectar anul trecut şi 3,23 de tone cât a fost media ultimilor cinci ani. Practic, suntem printre puţinele state UE, alături de Estonia (-4,5%), Grecia (-2,9%), Italia (-2%), pentru care experţii CE estimează scăderi ale producţiei medii la hectar în 2015 faţă de media ultimilor cinci ani (-1,8%). Comparând cu 2014, un an de excepţie pentru agricultura UE, declinul pare şi mai abrupt-minus 13,2% în România, faţă de minus 4,8% cât este scăderea medie a producţiei la nivelul UE 28.

 Ce vom produce mai mult faţă de media ultimilor ani

Producţia medie de cartofi la hectar va fi, spun estimările UE, de 15,7 tone la hectar, cu 7,5% peste media ultimilor cinci ani, dar cu 6,1% sub media anului trecut. De asemenea, vom produce 3,41 de tone de triticale la hectar, cu 1,6% peste media ultimilor cinci ani, dar sub media lui 2014, care a fost de 3,68 de tone la hectar.

Fermierii care au mizat pe cultura rapiţei vor beneficia de o producţie mai mare faţă de ultimii ani (plus 2,9%), dar cu 15,6% sub media din 2014. Vorbim despre 2,21 tone la hectar în 2015.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...