Raport UE: Cum va fi anul agricol 2015 pentru România. Porumbul, floarea soarelui şi cartoful sunt în pericol
Ultima monitorizare a culturilor agricole din Uniunea Europeană realizată de experţii Comisiei Europene oferă veşti bune pentru economia României, al cărei PIB depinde în proporţie de aproximativ 7% de agricultură. Potrivit ultimelor estimări disponibile, în cazul culturilor de iarnă, fermierii români au obţinut producţii la hectar mai mici comparativ cu anul de exceppţie 2014, dar peste media ultimilor cinci ani. De asemenea, faţă de monitorizarea din luna iunie, Comisia Europeană prognozează producţii mai mari de grâu, orz şi triticale, dar mai mici în cazul porumbului, sfeclei de zahăr şi cartofului. „Recoltarea cerealelor de iarnă au suferit unele întârzieri în a doua jumătate a lunii iunie, dar au progresat bine în iulie. Prognoza privind producţia la hectar pentru cerealele de iarnă este bună, dar rămâne sub nivelul excepţional de anul trecut. Condiţiile climatice pentru culturile de vară sunt benefice în partea de sud a ţării, dar partea de nord-est, est şi nord-vest se confruntă cu secetă”, se arată în monitorizarea Comisiei Europene.
Mai mult grâu faţă de luna trecută
Conform ultimelor monitorizări, România va avea anul acesta o producţie medie de grâu de 3,46 de tone la hectar, cu 5,2% mai puţin comparativ cu anul trecut, dar cu 7,1% peste media ultimilor cinci ani. La nivel de UE 28, producţia medie la hectar va fi anul acesta de 5,57 de tone la hectar, cu 5,6% mai puţin comparativ cu 2014 şi cu 2,5% peste media ultimilor cinci ani. În monitorizarea de luna trecută, Comisia Europeană estima pentru România o producţie medie la hectar de 3,17 tone.
Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte producţia de orz, care ar putea fi mai mare decât se estimase în luna iunie. Astfel, experţii Comisiei Europene preconizează că fermierii români vor raporta o producţie medie de 2,33 de tone de orz de primăvară la hectar şi de 3,4 tone de orz de iarnă la hectar, faţă de 2,33 de tone şi respectiv 3,11 tone, coform prognozei din iunie.
Raportat la producţia de anul trecut, scăderea este de 4,7% în cazul orzului de primăvară şi de 8% în cazul orzului de iarnă. Faţă de media ultimilor cinci ani, producţia este însă în creştere, cu 11% şi respectiv 3,5%.
La triticale, producţia la hectar va fi de 3,45 de tone (3,41 de tone conform prognozei din iunie) cu 6,1% mai mică decât anul trecut, dar cu 2,8% peste media ultimilor cinci ani.
Producţia de porumb se prăbuşeşte. La fel şi sfecla de zahăr
În ceea ce priveşte prognoza pentru porumb, aceasta este destul de îngrijorătoare, cu scăderi de la lună la lună. Conform ultimei raportări, fermierii ar putea avea o producţie medie de 3,24 de tone de porumb la hectar (3,64 de tone conform prognozei din iunie), cu 31,3% mai puţin decât în 2014 şi cu 13,6% mai puţin decât media ultimilor cinci ani.
De altfel, porumbul, alături de sfecla de zahăr, cartof şi floarea soarelui sunt culturile importante care vor raporta scăderi ale producţiei medii raportat la media ultimilor cinci ani.
La sfecla de zahăr, producţia medie va ajunge la doar 31,7 tone la hectar, cu 22,7% sub cea din 2014, cel mai bun an din istoria României pentru cultivatorii de sfeclă. Comparativ cu media ultimilor cinci ani, producţia de sfeclă va scădea cu 8,4%.
Totodată, cultivatorii de cartof vor scoate anul acesta, în medie, 14,25 de tone la hectar, cu 14,5% mai puţin faţă de 2014 şi cu 2,5% mai puţin faţă de media ultimilor cinci ani.
La floarea soarelui declinul va fi de 22,3% faţă de 2014 şi de 2,7% faţă de media ultimilor cinci ani. Producţia medie este estimată la 1,67 de tone la hectar.
Citeşte şi Producţiile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui sunt mult mai mici faţă de 2014 – LAPAR