Raport UE: Republica Moldova a progresat în privinţa reformelor, dar sunt necesare măsuri suplimentare

Republica Moldova a făcut progrese în ceea ce priveşte punerea în aplicare a unor reforme, dar sunt necesare măsuri suplimentare astfel încât cetăţenii săi să poată beneficia din plin de avantajele Acordului de asociere, se arată într-un comunicat publicat joi de Comisia Europeană (CE).
Economica.net - joi, 05 apr. 2018, 17:33
Raport UE: Republica Moldova a progresat în privinţa reformelor, dar sunt necesare măsuri suplimentare

Republica Moldova a reuşit să îşi stabilizeze situaţia economică şi, cu sprijinul constant, dar condiţionat din partea Uniunii Europene şi a altor parteneri internaţionali, a făcut progrese în ceea ce priveşte punerea în aplicare a anumitor reforme, inclusiv consolidarea zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare. Sunt totuşi necesare mai multe eforturi, în special pentru a combate corupţia la nivel înalt, a recupera fondurile deturnate prin frauda bancară de un miliard de dolari şi a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili. De asemenea, trebuie întreprinsă o reformă profundă a sistemului judiciar, conform unui raport comun publicat joi de Serviciul European de Acţiune Externă şi de Comisia Europeană.

”Avem un program cuprinzător de cooperare cu Republica Moldova, pentru îmbunătăţirea legăturilor noastre economice, intensificarea comerţului şi, astfel, crearea de locuri de muncă, pentru consolidarea democraţiei şi a drepturilor omului, precum şi pentru susţinerea societăţii civile şi a rolului său important în ceea ce priveşte responsabilizarea guvernului şi a liderilor politici. Unele reforme au avansat recent, de exemplu în domeniul afacerilor şi în cel al finanţelor, iar în alte domenii, în special combaterea corupţiei şi reforma sistemului judiciar, sunt necesare mai multe progrese. Sprijinul nostru pentru cetăţenii Republicii Moldova este ferm şi dorim ca autorităţile să facă progrese satisfăcătoare în domeniul reformelor, care să producă rezultate concrete pentru cetăţeni”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate/vicepreşedintele Comisiei, Federica Mogherini.

La rândul său, comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, a subliniat că ”Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova, iar în ultimul an schimburile comerciale s-au intensificat şi mai mult’. De la intrarea în vigoare a Acordului de asociere, care include zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare, ponderea UE în exporturile Republicii Moldova a crescut, reprezentând în prezent peste jumătate din totalul schimburilor comerciale ale acestei ţări. UE a contribuit la crearea a peste 1.500 de locuri de muncă prin sprijinul acordat micilor întreprinderi. Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple care arată de ce UE este importantă pentru Republica Moldova, iar parteneriatul nostru este avantajos pentru cetăţenii moldoveni. Pentru a beneficia pe deplin de avantajele acordului nostru de asociere, Republica Moldova trebuie să continue să pună în aplicare noi reforme, fără întârziere”.

Raportul comun publicat joi, în conformitate cu noua abordare privind rapoartele de ţară prevăzută de Politica europeană de vecinătate (PEV) revizuită, prezintă modul în care angajamentele din Acordul de asociere dintre UE şi Moldova, în special cele incluse în versiunea revizuită, din august 2017, a Programului de asociere, au fost puse în aplicare de Republica Moldova de la ultima întâlnire a Consiliului de asociere UE-Moldova din 31 martie 2017. Raportul subliniază dialogul politic strâns dintre cei doi parteneri la toate nivelurile, prezintă exemple de noi legi adoptate în această perioadă şi indică principalele provocări care trebuie abordate rapid de guvernul Republicii Moldova.

Republica Moldova a continuat, de asemenea, să îşi reformeze sectorul bancar, cu sprijinul UE şi al partenerilor internaţionali precum Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială. În special datorită acestor reforme, Acordul cu FMI este pe calea cea bună. Creşterea economică înregistrată în perioada 2016-2017 a avut un impact pozitiv asupra schimburilor comerciale. Moldova a înregistrat progrese în alinierea legislaţiei sale în materie de comerţ la normele şi standardele UE, dar şi în acest domeniu sunt necesare eforturi suplimentare semnificative.

În ceea ce priveşte democraţia, drepturile omului şi buna guvernanţă, raportul reaminteşte că modificarea sistemului electoral din iulie 2017 nu a respectat recomandarea formulată de Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei şi de Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE. Se reiterează necesitatea de a se asigura caracterul participativ al procesului electoral înaintea alegerilor parlamentare din toamnă. Raportul subliniază şi faptul că fenomenul corupţiei, inclusiv la nivel înalt, rămâne larg răspândit, iar independenţa justiţiei, asigurarea respectării legii şi funcţionarea instituţiilor naţionale de combatere a corupţiei trebuie consolidate în mod semnificativ.

Sunt evidenţiate o serie de realizări, inclusiv exemple de proiecte care au fost finalizate în perioada 2016-2017 cu sprijinul UE şi care au îmbunătăţit în mod direct viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Au fost create noi incubatoare de afaceri, de exemplu în Călăraşi, pentru a stimula dezvoltarea economică şi crearea de locuri de muncă, iar UE a oferit sprijin financiar migranţilor care se întorc pentru a dezvolta afaceri în Republica Moldova. Raportul subliniază, de asemenea, importanţa măsurilor de consolidare a încrederii, cum ar fi sprijinul pentru înfiinţarea de întreprinderi şi crearea de locuri de muncă, precum şi beneficiile concrete pe care acestea le aduc în Transnistria şi în Găgăuzia.

Raportul a fost publicat înaintea reuniunii Consiliului de asociere UE-Moldova, care va avea loc la 3 mai 2018 la Bruxelles.

Te-ar mai putea interesa și
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Tanczos Barna, propus de UDMR ca ministru de Finanțe, spune că va aborda rațional politicile fiscale
Senatorul Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcţia de ministru al Finanţelor în viitorul Guvern, anunţă că va deţine şi demnitatea de vicepremier şi că obiectivul Executivului va fi......
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
BMW XM by Kith, o ediție limitată de 47 de unităţi
Modelul plug-in hybrid de înaltă performanță XM va fi disponibil anul viitor sub numele de BMW XM by Kith 2025, cu design ...
Cine va conduce România. Toate propunerile pentru functiile cheie din stat. Azi, 23 decembrie, se decide totul
Cine va conduce România. Toate propunerile pentru functiile cheie din stat. Azi, 23 decembrie, se decide totul
După negocierile de la Cotroceni și Consiliul Național al PSD, s-a conturat forma noului guvern: 16 ministere, din care ...
Peste 2 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cumpărând din afara țării. Firmele din Franța și Cipru, cap de afiș și la vânzări și la profit, în primele nouă luni din 2024. Ce urmează să se întâmple cu prețurile?
Peste 2 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cumpărând din afara țării. Firmele din Franța și Cipru, cap de ...
Cele două societăți care vând RCA în România în baza pașaportului european, fiind autorizate, supravegheate și reglementate ...