Descoperirile, spun oficialii şi militanţii ucraineni, ilustrează eficienţa ţintirii veniturilor petroliere ale Rusiei şi subliniază nevoia urgentă ca factorii de decizie occidentali să crească presiunea financiară asupra Moscovei pentru a ajuta Kievul să învingă.
Raportul, publicat miercuri de Centrul de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), un institut de cercetări finlandez independent, a constatat că prima lună a interzicerii de către Uniunea Europeană a importurilor maritime de ţiţei rusesc şi cu plafonul de preţ al G-7 a costat Moscova 160 de milioane de euro (171,8 milioane de dolari) pe zi, potrivit estimărilor.
Raportul CREA spune că măsurile occidentale au fost în mare parte responsabile pentru o scădere cu 17% a veniturilor Rusiei din exporturile de hidrocarburi, în ultima lună a anului 2022, mai scrie CNBC, citat de News.ro.
Înseamnă că Rusia – unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de petrol din lume – a înregistrat o scădere a veniturilor din exporturile de hdrocarburi la cel mai redus nivel de când Putin a lansat invadarea pe scară largă a Ucrainei, la sfârşitul lunii februarie.
”Interdicţia aplicată de UE petrolului rusesc livrat pe mare şi plafonul preţului petrolului au intervenit în sfârşit şi impactul este la fel de semnificativ pe cât era de aşteptat. Acest lucru arată că avem instrumentele pentru a ajuta Ucraina să prevaleze împotriva agresiunii Rusiei. Este esenţial să reduceţi plafonul de preţ la un nivel care să refuze profiturile impozabile ale petrolului către Kremlin şi să restricţionaţi importurile rămase de petrol şi gaze din Rusia”, a declarat Lauri Myllyvirta, analist principal la CREA, într-un comunicat.
Grupul celor Şapte, Australia şi UE au implementat un plafon de preţ de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, pe 5 decembrie. Plafonul a venit alături de o măsură a UE şi a Regatului Unit de a interzice importul pe mare de ţiţei rusesc, mai scrie CNBC, potrivit News.ro.