Raportarea zilnică la ANAF a tuturor celor ce deschid sau închid conturi în bănci, amânată până la 1 iulie

Economica.net
31 03. 2016
cumvaachitati_1392556372_33841700

Potrivit Codului de Procedură Fiscală, în vigoare de la 1 ianuarie 2016, băncile din România sunt obligate să raporteze către ANAF, în fiecare zi, lista persoanelor fizice sau juridice care deschid sau închid un cont bancar, de orice fel, dar şi lista celor care închiriază sau renunţă la o cutie de valori.

„Ulterior publicării Ordinului (…), comunitatea bancară ne-a semnalat faptul că implementarea dispoziţiilor ordinului mai sus menţionat ridică unele impedimente semnificative, unele încă nerezolvate, în principal legate de adaptarea sistemelor informatice la noile cerinţe într-un timp scurt şi persistenţa unor neclarităţi punctuale de ordin tehnic la care încă se lucrează în prezent cu specialiştii din cadrul Direcţiei Generale de Tehnologia Informaţiilor”, se precizează în comunicatul ANAF.

Reprezentanţii ANAF au declarat, pentru News.ro, că băncile au făcut raportări de la 1 ianuarie 2016, însă într-un mod simplificat, iar termenul de 1 iulie este propus pentru ca toate băncile să îşi poată pune la punct infrastructura informatică.

„De la 1 iulie 2016, băncile vor transmite informaţiile detaliate, solicitate de legislaţie, inclusiv pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2016”, a precizat un reprezentant al ANAF.

Tot de la 1 ianuarie, băncile sunt obligate să comunice, la cererea ANAF, toate rulajele şi soldurile conturilor deschise pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi. 

„Întrucât actualmente nicio instituţie de credit nu a raportat începerea testărilor complete şi pentru a se putea permite adaptarea sistemelor informatice ale acestora la noile prevederi, a fost identificată necesitatea modificării OPANAF nr. 3770/2015, în sensul prorogăriiunor termene la data de 01.07.2016”, propune agenţia fiscală. 

De la începutul anului şi cazinourile, notarii, avocaţii şi agenţii imo­biliari sunt obligaţi să raporteze  zilnic către Fisc tranzacţiile care depăşesc  5.000 de euro. Măsura are ca scop combaterea evaziunii fiscale şi a spălării de bani.