‘Am solicitat şi am şi primit aprobare de la BNR ca, cel puţin pentru 2014, măsurarea creşterii sau descreşterii creditării să nu se mai facă pe sold pentru că ne induce în eroare. (…) Este bine să înţelegem că reculul anunţat de BNR nu mai reflectă realitatea, având în vedre aceste acţiuni de curăţare a bilanţurilor’, a explicat Gheţea.
La rândul său, şi preşedintele Bancpost, Mihai Bogza, a amintit datele publicate de banca centrală din care rezultă o scădere cu 5,9% a soldului creditelor în septembrie 2014 faţă de septembrie 2013, dar care, în opinia sa, nu reflectă decât parţial realitatea, scrie Agerpres.
‘Cifra nu ţine cont de scoaterea din bilanţuri a creditelor neperformante, care au avut loc masiv în acest an. În plus, nu se ţine cont de creditele scoase din bilanţ prin vânzarea către firmele de recuperare. Doar două bănci au vândut credite de sute de milioane de euro fiecare’, a explicat Bogza.
Şi vicepreşedintele ARB, Petre Bunescu, susţine că anul acesta a fost cel mai edificator în privinţa curăţirii bilanţurilor de către băncile comerciale.
‘Au fost sute de milioane de euro scoase în afara bilanţului, au fost alte sute de milioane de euro vândute altor societăţi. Deci, dacă măsurăm cu plus şi minus, plusul a fost mai mare decât minusul. Băncile au continuat să crediteze, fără îndoială nu în acelaşi ritm şi nu de aceeaşi proporţie ca în anii precedenţi. (…) După părerea mea, trendul va continua, în sensul că producţia de credit va fi pe un trend crescător, comparativ, şi cred eu că de la anul şi soldurile în sine vor înregistra o dinamică pozitivă… Anul viitor vom avea o creştere de 3% – 4% pe sold. La producţie nu am datele acum, dar va fi mult peste dinamica soldului’, a explicat Petre Bunescu, pentru AGERPRES.