Raportor ONU: Guvernul britanic se află într-o „stare de negare” în privinţa sărăciei şi a impactului Brexit-ului

Economica.net
16 11. 2018
brexit_5676543_73131600

Cercetători, asociaţii caritabile şi politicieni sunt aproape unanimi că ‘sărăcia este o provocare majoră în Marea Britanie şi că nu se întreprinde nici pe departe suficient’, a subliniat Philip Alston.

Potrivit estimărilor, 14 milioane de persoane, adică 21% din cei 66 milioane de locuitori ai Marii Britanii, trăiesc în sărăcie relativă, iar 1,5 milioane sunt clasificaţi în sărăcie absolută, le-a declarat raportorul ONU jurnaliştilor, în urma unei anchete de două săptămâni.

Mai mult, rata sărăciei în rândul copiilor este ‘uluitoare’ şi prognozată să crească semnificativ în următorii ani, a indicat el.

Guvernul britanic se află într-o ‘stare de negare’ în privinţa acestor probleme şi a modificat sistemul social naţional pentru a-l face ‘cât mai neprimitor cu putinţă’, a arătat raportorul special.

‘Compasiunea britanică pentru cei care suferă a fost înlocuită cu o abordare punitivă, răuvoitoare şi adesea insensibilă’, a susţinut Alston.

‘Brexit-ul va agrava (problemele), pentru că cei cu venituri mici vor suferi cu adevărat’, a adăugat el, atrăgând atenţia că ‘impactul (Brexit-ului) nu este examinat aşa cum ar trebui’.

Raportorul special al ONU a mai afirmat că diviziunile socio-economice au transformat Marea Britanie în ‘două societăţi dramatic de diferite’.

Philip Alston urmează s-şi prezinte raportorul final privind Marea Britanie în faţa Consiliului Drepturilor Omului al ONU, în luna iunie.