Raportul de activitate pe 2011 al TVR, respins de Parlament. Lăzescu a fost demis

Raportul de activitate pe anul 2011 al Televiziunii Române a fost respins, marţi, de plenul reunit al Parlamentului, cu 240 de voturi "pentru" şi patru "abţineri", votul negativ al parlamentarilor echivalând cu demiterea lui Alexandru Lăzescu din fruntea TVR.
Economica.net - mar, 12 iun. 2012, 14:08
Raportul de activitate pe 2011 al TVR, respins de Parlament. Lăzescu a fost demis

Raportul de activitate pe anul 2011 al Televiziunii Române a fost respins, marţi, de plenul reunit al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru” şi patru „abţineri”, votul negativ al parlamentarilor echivalând cu demiterea lui Alexandru Lăzescu din fruntea TVR.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, în şedinţă comună, pentru a dezbate raportul de activitate pe 2011 al Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

Raportul a fost respins, ceea ce implică faptul că întregul Consiliu de Administraţie al TVR, condus de Alexandru Lăzescu, va fi înlocuit. Articolul 46, alin. 7 din Legea 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv prevede că „respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie respectiv”.

Parlamentarii PDL nu au participat la votul din plenul Parlamentului. „Colegii de la PDL nu au votat (la discutarea raportului TVR în Comisiile de cultură. n.r.) şi nu vor vota nici în plen”, pentru a-şi „manifesta părerea de rău că, odată cu schimbarea majorităţii, de fiecare dată, se repetă un comportament politic dăunător”, a spus în plen Raluca Turcan, preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor. „Votul de astăzi este o ultimă redută a asaltului început la alegerile locale. Cred că se doreşte înfigerea steguleţului roşu sau de ce culoare o fi el la Televiziunea Română”, a mai spus Turcan.

Ea a adăugat că nimeni nu a avut timp să analizeze, la discuţia din Comisiile de cultură, situaţia financiară pe fond a TVR, care nu a început cu actualul Consiliu de Administraţie, ci a început şi a fost perpetuată din 2006, după cum o demonstrează şi un raport al Curţii de conturi, şi că membri ai Consiliului de Administraţie al TVR nu şi-au mai exprimat, anterior schimbării guvernării, îngrijorarea cu privire la situaţia TVR, deşi au votat în toate şedinţele Consiliului.

La rândul său, prezent în plenul Parlamentului, Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR, a spus că problemele de fond din Televiziunea Română sunt vechi, iar unele cauze sunt obiective, iar alte subiective.

El a precizat că a intrat în TVR într-un mandat „cu un management de criză”, precizând că la preluarea conducerii televiziunii publice de către actualul Consiliu de Administraţie, în iunie 2010, Televiziunea Română avea un deficit acumulat de 61 de milioane de euro.

De asemenea, el a spus că veniturile din publicitate ale TVR sunt în jur de 10%, iar piaţa de publicitate a scăzut „la jumătate” din 2009 până în prezent.

Lăzescu a mai spus că, între 2005 şi 2010, cheltuielile cu personalul TVR au crescut cu aproape 50%. El a reiterat şi contractele dezavantajoase pentru TVR, încheiate de fostele conduceri ale instituţiei, printre care şi cel cu NBC Universal.

Totodată, Lăzescu a spus că problemele de fond în TVR nu se pot rezolva prin schimbarea din doi în doi ani a conducerii televiziunii. „Vă invit să regândiţi cadrul legislativ al TVR. Nu se poate ca o instituţie să poată funcţiona rezonabil în condiţiile în care din doi în doi ani se schimbă Consiliul de Administraţie. Cred că trebuie să regândiţi fundamental legea care reglementează televiziunea publică. Cred că acest vot politic care se dă de fiecare dată trebuie înlăturat. Nu trebuie să intrăm într-un cerc vicios”, a mai spus Lăzescu.

Votul plenului Parlamentului a venit astfel după ce raportul de activitate al TVR pe anul 2011 a fost respins, marţi, şi de Comisiile de cultură ale Parlamentului, într-o şedinţă în care parlamentarii PDL nu au participat la vot, iar cei ai USL l-au acuzat pe preşedintele-director general al televiziunii de management defectuos.

SRTv a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei. În 2011, TVR a fost condusă de Alexandru Lăzescu.

Raportul de activitate al TVR pe 2011 a fost respins, marţi, de Comisiile de Cultură reunite, cu 16 voturi „pentru” şi 2 abţineri (Brânduşa Novac şi Cristian Ţopescu). Acest vot a repezentat primul pas în demiterea actualului Consiliu de Administraţie al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu.

Actualii membri titulari ai CA al TVR, validaţi de Parlament în 29 iunie 2010, sunt: Alexandru Lăzescu (Administraţia Prezidenţială), Ada Meseşan, Paul Călin Botez, Nicoleta Nicolicea (PDL), Anne Jugănaru, Claudiu Brânzan, Cristi Niţulescu (PSD), Lucia Hossu Longin (PNL), Karen Attila Sebesi (UDMR), Cornea Raico (minorităţi), Sorin Burtea şi Traian Bărbulescu (din partea salariaţilor TVR). Acestora li se adaugă Cosmin Irimieş, membru supleant în CA al TVR din partea Guvernului.

Pe de altă parte, plenul Parlamentului nu a discutat şi raportul de activitate al TVR pe anul 2010, care, marţi, în şedinţa Comisiilor de cultură reunite a primit aviz favorabil.

„Eu ştiu că miza este 2011, dar o să rămâneţi cu raportul pe 2010. O să fie jenant să votaţi pozitiv după un raport votat negativ”, a spus în plen Raluca Turcan.

Societatea Română de Televiziune a încheiat şi anul 2010 cu un deficit de peste 161,9 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, în acel an, venituri totale de circa 571 de milioane de lei. În prima parte a acelui an, TVR a fost condusă de Alexandru Sassu, în timp ce, din iunie 2010, conducerea televiziunii a fost preluată de Alexandru Lăzescu, actualul preşedintele – director general.

Faptul că Sassu (susţinut de PSD) a condus TVR în prima jumătate a anului 2010 a făcut ca raportul de activitate al Televiziunii publice pe 2010 să fie aprobat, marţi, în Comisiile de cultură ale Parlamentului, cu 17 voturi „pentru” şi o abţinere.

Pe de altă parte, plenul reunit a aprobat, marţi, solicitarea liderului deputaţilor PSD Valeriu Zgonea, care a cerut convocarea imediată a comisiilor reunite de cultură pentru desemnarea şefului interimar al TVR, după demiterea consiliului de administraţie al televiziunii publice.

Zgonea a precizat că, potrivit legii, perioada de interimat a celui care ar urma să fie desemnat director TVR, în comisiile de specialitate, este de maximum 6 luni, iar grupurile parlamentare pot face propuneri în acest sens. Solicitarea PSD a fost adoptată de plenul reunit cu 240 de voturi „pentru”, 23 „împotrivă” şi 4 abţineri.

Potrivit Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, în fiecare an, Televiziunea şi Radioul Publice trebuie să depună la Parlament, până în data de 15 aprilie, rapoartele de activitate. Respingerea de către Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administraţie respectiv.

Conducerea serviciilor publice de radiodifuziune şi de televiziune, în cadrul fiecărei societăţi, este asigurată de: a) consiliul de administraţie; b) directorul general; c) comitetul director. Consiliul de administraţie se organizează pentru fiecare societate şi este compus din 13 persoane, dintre care una îndeplineşte funcţia de preşedinte. Preşedintele consiliului de administraţie este directorul general al societăţii.

Membrii Consiliului de administraţie al SRR, respectiv al SRTv sunt desemnaţi prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor în şedinţa comună a celor două Camere. Listele de candidaţi se înaintează birourilor permanente ale celor două Camere, după cum urmează: a) grupurile parlamentare reunite din cele două Camere înaintează propuneri pentru 8 locuri, potrivit configuraţiei politice şi ponderii lor în Parlament; b) Preşedintele României, pentru un loc; c) Guvernul, pentru un loc; d) personalul angajat al fiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societăţii respective; e) grupurile parlamentare ale minorităţilor naţionale, pentru un loc.

Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pe o perioadă de patru ani, însă pot fi înlăturaţi în fiecare an de la conducerea TVR, prin votul pe care Parlamentul îl dă raportului de activitate al instituţiei.

Comisiile permanente de specialitate, reunite, ale celor două Camere pot propune, cu votul majorităţii membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administraţie, a cărui activitate este necorespunzătoare. Parlamentul decide prin votul majorităţii.

După eliminarea lui Alexandru Lăzescu din fruntea TVR, Parlamentul trebuie să decidă cine va conduce Televiziunea Publică în următorii ani.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul spaniol prelungește în 2025 perioada de aplicare a taxei temporare pe profiturile excepționale ale companiiilor energetice
Guvernul spaniol prelungește în 2025 perioada de aplicare a taxei temporare pe profiturile excepționale ale companiiilor ...
Guvernul de la Madrid a emis un decret ce prevede extinderea în 2025 a taxei temporare pe profiturile excepţionale ale companiilor energetice, a anunţat luni premierul Pedro Sanchez (foto), după......
Prețurile cripto au scăzut în urma conferinței de presă a Fed
Prețurile cripto au scăzut în urma conferinței de presă a Fed
După cum am menționat săptămâna trecută, am putea asista la o volatilitate ridicată pe piețele cripto în jurul reuniunii ...
Autostrada Moldovei: A fost deschisă circulația pe lotul 1 din A7 Ploiești – Buzău (Video)
Autostrada Moldovei: A fost deschisă circulația pe lotul 1 din A7 Ploiești – Buzău (Video)
Lotul 1 Dumbrava - Mizil (21 km) al tronsonului Ploiești - Buzău din Autostrada Moldovei A7 a fost deschis luni circulației, ...
Ajutoare de stat de 150 de milioane de euro pentru producătorii din industria agro-alimentară care investesc în energie verde pentru autoconsum
Ajutoare de stat de 150 de milioane de euro pentru producătorii din industria agro-alimentară care investesc în energie ...
Producătorii din sectorul agricol și din industria alimentară își pot depune proiectele ce vizează investiții în ...