Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, până acum autoritățile de la București primind raportul cu câteva zile înainte de publicare pentru eventuale ajustări de ultim moment. Oficialii de la Bruxelles au fost deranjați de faptul că, în anii precedenți, raportul ajungea de fiecare dată în presă, înainte de a fi publicat oficial. Relatează corespondentul RFI în capitala Belgiei, Mihaela Gherghișan.
În premieră, autoritățile române nu vor mai primi anul acesta proiectul final al raportului privind Mecanismul de Control şi Verificare (MCV), așa cum se întâmpla în fiecare an înainte de publicare. Comisia este deranjată din cauza scurgerilor apărute în presă anul trecut. Documentul va fi publicat în 30 ianuarie.
Greu de zis de unde pleacă an de an scurgerile în presă ale proiectului raportului MCV, uneori cu zile bune înainte de publicare.
Comisia Europeană consideră însă că aceste scurgeri pleacă de la autoritățile române, motiv pentru care raportul va fi publicat fără un acord final al textului dat de București, indică surse comunitare.
Cooperarea între Bruxelles și București s-a păstrat pentru faza inițială a redactării documentului, ca și până în prezent, întrucât Comisia Europeană și-a adunat informațiile în urma acestor consultări.
De regulă, autoritățile române primeau proiectul aproape final cu câteva zile înaintea publicării astfel încât să poată modifica unele aspecte.
Modificările erau operate pe forma textului, niciodată pe fond. Înainte însă ca aceste schimbări de formă să fie făcute, proiectul primit de la Bruxelles se scurgea imediat în presă, fapt care a sfârșit prin a agasa Comisia.
Prin urmare, anul acesta publicarea, anunțată pentru 30 ianuarie, va dezvălui în același timp autorităților române și publicului textul final. Unele posibile exprimari sau fraze dure folosite de cei care redactează textul la Bruxelles nu vor mai putea fi „îndulcite”.
Românii se simt nedreptățiți. Unele surse arată cu degetul Comisia Europeană și spun că scurgerile către presă au plecat în paralel de la București și de la Bruxelles.
Raportul MCV de saptamâna viitoare este menit să verifice funcționarea statului de drept în România, reforma justiției și combaterea corupției.
Pentru Bulgaria este posibil să se facă acum o prezentare orală, urmând ca un alt raport complet sa fie publicat la sfârșitul anului. București și Sofia sunt singurele capitale astfel monitorizate de Bruxelles din lipsă de încredere, ceea ce face ca România și Bulgaria să fie membre UE de categoria a doua.