Raportul pentru modificarea Legii urbanismului a fost finalizat

Economica.net
10 10. 2012
blocuri_case_bucuresti_imobiliare__09494900

Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic a reluat marţi discuţiile începute în 18 septembrie pentru adoptarea OUG nr. 7/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr 350/ 2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.

Şedinţa Comisiei pentru administraţie a avut loc de la ora 14.00, fiind întreruptă pentru ca deputaţii să poată participa la şedinţa plenului reunit şi apoi reluată, încheindu-se în jurul orei 20.00 cu adoptarea raportului în lipsa cvorumului. Votul final pe raport va fi dat luni, la ora 16.00, a anunţat, la final, vicepreşedintele Comisiei, Călin Ion.

La şedinţă a fost prezent şi deputatul Eduard Martin (PSD), membru în Comisia pentru industrii şi servicii, care, alături de Antonella Marinescu (PSD), deputat în Comisia pentru administraţie, a propus o serie de amendamente la ordonanţă.

Totodată, au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), printre care Şerban Sturdza, vicepreşedinte, Mihai Ochinciuc, preşedintele OAR Bucureşti, Dan Marin, vicepreşedinte OAR Bucureşti şi membru în Comisia de urbanism a Primăriei Capitalei, alături de reprezentanţi ai unor ONG-uri care militează pentru conservarea patrimoniului, printre care Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”.

Poziţia exprimată la şedinţă, precum şi anterior, de Ordinul Arhitecţilor din România şi ONG-urile din Platforma pentru Bucureşti, este aceea că amendamentele propuse în Comisia pentru administraţie la OUG nr. 7/2011 vor face ca Legea urbanismului să fie mai permisivă, dând posibilitatea unor derogări nelimitate la documentaţiile de urbanism existente.

Deputaţii PDL Vasile Gherasim, Sulfina Barbu şi Sorin Ştefan Zamfirescu, dar şi deputatul UDMR Seres Denes, au susţinut amânarea raportului pe această ordonanţă, din cauză că au fost propuse mai multe amendamente la textul de act normativ, inclusiv cu numai o zi în urmă, care nu au putut fi parcurse de membrii comisiei împreună cu OAR şi nici discutate cu ministerele de resort – Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Ministerul Culturii.

„Ar fi păcat ca o lege de importanţa aceasta să treacă în plen şi apoi să avem probleme vizavi de urbanism care, ca să fim sinceri, a cam scăpat din mână”, a spus Seres Denes.

Totodată, Sorin Zamfirescu şi Sulfina Barbu au propus ca OUG nr. 7/2011 să fie adoptată în forma actuală, care „a adus beneficii şi a pus ordine în sistem”, potrivit celei de-a doua.

Propunerea a fost respinsă de majoritatea membrilor prezenţi, iar cei trei deputaţi PDL au părăsit şedinţa, Gherasim semnalând că nu mai este astfel întrunit cvorumul.

Călin Ion a atras atenţia că nu este nevoie de cvorum pentru finalizarea raportului, iar discuţiile au continuat.

„OAR este vehement pentru că de foarte multe rele care s-au întâmplat în oraşele României sunt vinovaţi numai şi numai arhitecţii. E adevărat că vina aparţine şi arhitecţilor, dar este un complex de factori. Aceiaşi arhitecţi care fac şi lucruri rele le fac şi pentru că legile le permit să le facă. Dacă legile sunt proaste, derapajele vor fi cu atât mai grave, iar dacă legile sunt bune, riscul de a greşi va fi mai mic”, a declarat Dan Marin, în timpul pauzei şedinţei, după care membrii din conducerea OAR nu au revenit la comisie.

Tot în timpul pauzei, Eduard Martin a declarat, în schimb, că nu există niciun amendament al său care „să spună că se poate deroga oricine de la orice în materie de urbanism în ţara asta”. „Este doar o părere a celor care se opun”, a mai spus Martin, precizând că amendamentele pe care le-a propus repun în forma iniţială Legea Urbanismului şi nu fac decât să încurajeze investiţiile în România, care sunt puternic afectate de criza imobiliară.

Şedinţa comisiei a fost reluată după cea a plenului, cu participarea unui reprezentant OAR – Eugen Pănescu -, dar şi a secretarului de stat din Ministerul Dezvoltării Iulian Mardache.

În cele din urmă, s-a decis că Planurile Urbanistice Zonale iniţiate de dezvoltatori privaţi nu vor depăşi cu mai mult de 20% Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) prevăzut în documentaţiile de urbanism existente, în toate zonele din oraşe, mai puţin în cazul centrelor comerciale, după cum a precizat Eduard Martin, la finalul şedinţei.