Conform raportului difuzat marţi în Olanda, ţara care a avut cele mai multe victime în accident (193 din cele 298 de persoane aflate la bord), avionul a fost lovit de un mare număr de proiectile ce au provocat dezintegrarea aparatului în zbor la o altitudine de circa 10.000 de metri.
Deşi raportul nu oferă indicii despre posibila natură sau origine a acestor proiectile, racheta sol-aer rusească Buk, pe seama căreia autorităţile ucrainene au pus de la început doborârea avionului, rămâne în continuare ipoteza principală, întrucât o astfel de rachetă explodează în apropierea ţintei, eliberând mai multe proiectile care în final lovesc aparatul vizat.
Ucraina şi statele occidentale consideră că sistemele Buk, care nu pot fi operate decât de personal militar calificat, au fost furnizate de Rusia separatiştilor din estul Ucrainei, guvernul de la Kiev afirmând că a reperat anterior cel puţin un sistem de rachete Buk în zona controlată de rebeli.
În schimb, Rusia acuză Ucraina că ar fi doborât avionul pentru a arunca vina asupra insurgenţilor. Însă rachetele aer-aer ale aviaţiei ucrainene nu au caracteristica de a exploda în apropierea ţintei. De asemenea, armata ucraineană susţine că nu avea în acel moment activate sistemele sale Buk în zona prăbuşirii avionului malaezian.
Investigaţii suplimentare urmează să fie efectuate de echipa de experţi care cercetează cauzele prăbuşirii avionului, raportul final fiind aşteptat în cursul anului viitor.