RAR a investit circa 15.000 de euro pentru un call – center unic destinat accelerării programărilor
„Când am ajuns ministru al Transporturilor, am avut o primă întâlnire cu conducerea RAR şi am cerut rezolvarea de urgenţă a unei probleme pe care am întâlnit-o ca posesor de autoturism. În multe localităţi din ţară se întâmplă ca atunci când ai nevoie de serviciile RAR să fii programat la perioade foarte lungi, câteodată de aproape o lună. Din acest motiv, am cerut găsirea unei soluţii care să rezolve această problemă”, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.
Prin implementarea acestui sistem, timpul de aşteptare pentru a intra în legătură cu un operator va fi redus de la o oră şi jumătate, în unele cazuri, la maximum zece minute, iar în cazul în care un posesor de autoturism doreşte un serviciu de la RAR, acesta se va putea adresa unităţilor din judeţele învecinate, în cazul în care în zona în care se află este prea aglomerat.
”Astăzi, conducerea Registrului a prezentat un demo privind funcţionarea în următoarea perioadă a programărilor celor care au diverse operaţiuni de făcut în cadrul RAR. Este un sistem care va fi implementat în următoarea perioadă. Intenţionăm să mărim numărul cu încă 20 de operatori. Sperăm că în cel mai scurt timp va fi apreciat acest serviciu pentru reducerea timpilor de aşteptare pentru serviciile prestate de RAR şi este un pas spre organizarea tuturor serviciilor de control şi siguranţă a circulaţiei din subordinea Ministerului Transporturilor”, a precizat ministrul Fenechiu, care a participat, joi, la prezentarea sistemului.
La rândul său, directorul RAR, George Adrian Dincă, a precizat că programul funcţionează deja la nivelul Capitalei.
„Programul funcţionează la nivel de Bucureşti. Este în probe şi imediat ce terminăm probele îl putem folosi. În două luni este posibil să îl avem gata”, a spus acesta.
Dincă a explicat că, în sistemul vechi de programări, fiecare reprezentanţă avea un număr de telefon fix şi îi răspundea o operatoare, care dădea şi informaţii la ghişeu.
„În momentul acesta, am eliberat-o de această sarcină şi poate programarea să fie făcută mult mai repede, cetăţeanul nu mai sună la un telefon care sună ocupat sau nu-i răspunde nimeni. Va fi preluat de un operator”, a adăugat el.
În plus, Fenechiu a subliniat că lucrul cel mai important este că dacă cineva se grăbeşte şi nu poate să aştepte într-un judeţ care este mai aglomerat poate să meargă într-un judeţ limitrof, unde poate să-şi rezolve problema mult mai repede.
„Eu sunt convins că se va crea o competiţie reală între registrele auto din fiecare judeţ şi fiecare îşi va dori să aibă mai mulţi clienţi şi vor lucra mai repede şi mai bine, poate chiar şi mai mult. Eu chiar aş propune să vă gândiţi la un sistem de salarizare în funcţie de umărul autovehiculelor pentru care rezolvă probleme. Şi atunci s-ar putea să vedem la registrele auto că unii care vor să câştige mai mulţi bani, nu stau numai opt ore, ci stau mai mult, şi nu mai ţin oamenii la coadă intenţionat. Eu chiar cred că în România, de-a lungul timpului, au existat, nu la RAR, ci în multe locuri, cozi programate intenţionat pentru că atunci când este coadă este loc şi de şpagă”, a afirmat ministrul Transporturilor.
În ceea ce priveşte numărul de personal, şeful de la Transporturi a adăugat că vor fi angajaţi operatori, deja fiind redactat un memorandum ce va fi înaintat primului ministru.
„Este vorba despre câteva zeci de oameni, dar care vor fi plătiţi din surse proprii”, a subliniat el.
Programul de funcţionare a call-center-ului este 8.00 – 18.00, iar numărul unic de telefon 021.9672.