‘Astăzi (joi – n.r.) are loc la Ministerul Transporturilor o primă întâlnire de lucru a grupului mixt înfiinţat pentru analiza problemei Volkswagen. Deocamdată nu avem date concrete legate de numărul maşinilor Volkswagen echipate cu motoare diesel dotate cu softul care permite manipularea testelor de emisii. Avem nişte informaţii la nivel macro, însă la nivel concret nu deţinem astfel de date. Aşteptăm din partea Autorităţii de omologare germane informaţiile necesare. Acestea ar urma să ne parvină cel mai târziu într-o săptămână. În acest caz, vorbim despre motorul EA 189 care însă este însoţit de un cod specificat la fiecare autovehicul. Trebuie verificat acest cod’, a explicat Dobre.
Constructorul auto german Volkswagen a anunţat miercuri că va prezenta, în octombrie, soluţiile şi măsurile tehnice care vor fi adoptate pentru corectarea caracteristicilor privind emisiile vehiculelor diesel în condiţiile în care pentru circa cinci milioane de vehicule din marca Volkswagen Passenger Cars este necesară o procedură de service, scrie Agerpres.
Clienţii afectaţi urmează să fie informaţi despre corectarea caracteristicilor privind emisiile în ‘viitorul apropiat’, subliniază compania, care precizează, totodată, că vehiculele dotate cu motoare Euro 6 disponibile în prezent pe piaţă nu intră în categoria celor care urmează să fie verificate.
Clienţii care deţin astfel de autovehicule vor fi ţinuţi la curent în săptămânile şi lunile următoare, iar toate mărcile afectate ale grupului urmează să înfiinţeze website-uri naţionale în acest sens.
Grupul auto german Volkswagen este implicat într-un scandal de amploare, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forţat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche, una dintre cele 12 mărci care aparţin Volkswagen.
În acelaşi context, compania germană a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că intenţionează să repare până la 11 milioane de vehicule cu motoare diesel echipate cu softul care permitea manipularea testelor de emisie, costurile fiind estimate de analişti la peste 6,5 miliarde de dolari.