„Am intrat într-un cadru de dialog (…), sunt 22 de puncte, dar fiecare punct are mai multe subpuncte. Aceste revendicări au fost prezentate primului-ministru al României, s-a stabilit un program de lucru pentru analiza acestora şi pentru soluţionarea lor, dar trebuie să înţelegem următorul lucru – ele sunt solicitări complexe. Nu sunt măsuri care se pot rezolva de la o zi la alta, pentru că ţin de atribuţiile şi de responsabilitatea mai multor instituţii ale statului”, a declarat Rareş Hopincă, vineri, la România TV.
El a punctat că sunt unele „probleme sistemice”, care trenează de zeci de ani.
„Intrăm într-un ritm normal de lucru, am cooptat reprezentanţii protestatarilor în aceste echipe de lucru, i-am invitat la şedinţele de lucru de la Ministerul Agriculturii, luni, începând de dimineaţă, împreună cu subordonatele Ministerului, cu Ministerul de Finanţe şi cu Ministerul de Interne, marţi, la Ministerul Transporturilor pentru probleme dedicate transportatorilor împreună cu Ministerul de Finanţe şi cu Ministerul de Interne şi miercuri la ASF, împreună cu Ministerul de Finanţe, pentru a trata fiecare dintre aceste solicitări. Împreună sunt undeva peste 50 de solicitări”, a spus Rareş Hopincă.
El a punctat că ministrul Agriculturii a avut în permanenţă consultări cu asociaţii reprezentative de agricultori, la fel şi ministrul Transporturilor.
Prefectul Capitalei a menţionat că la sfârşitul lunii mai Guvernul trebuie să achite subvenţiile în agricultură şi că până în prezent 95% dintre acestea sunt plătite.
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţii transportatorilor şi fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, soluţiile legale în acord cu normele la nivel european, precum şi modalitatea de aprobare a acestora. Reprezentanții protestatarilor au declarat că nu renunță și că rămân în stradă.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în soluţionarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii.