Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Potrivit datelor furnizate de platforma Dealogic, în perioada ianuarie – noiembrie companiile din întreaga lume au plătit 68 de miliarde de dolari pentru răscumpărare de acţiuni, cel mai ridicat nivel de după 2018. Datele mai arată că în frunte în acest an sunt firmele din Europa, care au răscumpărat acţiuni cu o valoare totală de 27,12 miliarde de dolari, urmate de firmele din Japonia cu 16,36 de miliarde de dolari în timp ce firmele din SUA au cheltuit aproximativ opt miliarde de dolari pentru răscumpărări de acţiuni.
Majorarea răscumpărărilor de acţiuni în acest an contrastează cu încetinirea din 2020, când companiile au fost interesate să conserve lichidităţile pe fondul condiţiilor de business incerte.
„Companiile care au avut performanţe bune în perioada pandemiei s-au trezit cu lichidităţi în exces şi au văzut cum acţiunile lor sunt subevaluate comparativ cu ale altor companii care au ajuns la evaluări nemaivăzute. În plus, ameninţarea unor modificări în tratamentul fiscal al răscumpărărilor este posibil să fi accelerat acest proces”, susţine Andy DeFrancesco, director la firma de private equity SOL Global.
În special în sectorul energetic, creşterea preţului petrolului a determinat companiile petroliere să anunţe răscumpărări de acţiuni şi dividende. De exemplu, firma Chesapeake Energy a anunţat recent că va răscumpăra acţiuni proprii în valoare de până la un miliard de dolari în timp ce Chevron Corp şi-a majorat intervalul de preţ pentru răscumpărările de acţiuni până la 3-5 miliarde de dolari pe an, nivelul la care era înaintea pandemiei. La rândul său, gigantul Exxon, care până în 2016 a fost campionul american la răscumpărări de acţiuni, a promis că va relua răscumpărările în primul trimestru din 2022.
Băncile au anunţat şi ele răscumpărări mai mari de acţiuni pe măsură ce au pus deoparte provizioane pentru creditele neperformante mai mici în acest an, ca urmare a scăderii insolvenţelor companiilor.
„Recompensele acordate acţionarilor tind să întârzie cu câteva trimestre faţă de trimestrele cu venituri în creştere astfel că ar trebui să vedem mai mult capital returnat acţionarilor prin răscumpărări şi dividende în 2022. Ne aşteptăm ca cheltuielile de capital, fuziunile& achiziţiile şi dividendele să crească în 2022, chiar dacă mai lent ca în 2021. Credem că răscumpărările vor fi domeniul care accelerează în 2022”, a spus Bimal Patel, fund manager la Canada Life.
Companiile care au anunţat răscumpărări de acţiuni au înregistrat performanţe mai bune decât principalii indici bursieri. În consecinţă, unele companii au recurs la răscumpărări de acţiuni pentru a stimula preţul acţiunilor şi volumele de tranzacţionare. De exemplu, grupul japonez SoftBank Group a anunţat luna trecută că va răscumpăra acţiuni, după ce a raportat pierderi trimestriale. La rândul său, grupul francez de asigurări Scor a anunţat răscumpărări de acţiuni în valoare de 233 milioane de dolari pentru a contracara impactul inundaţiilor şi uraganului Ida care i-au afectat rezultatele în trimestrul al treilea. „Asta poate funcţiona pe termen scurt dar nu este o strategie sustenabilă”, spune Andy DeFrancesco.