Citat de The Guardian, Rasmussen a declarat că la summitul NATO din 4-5 septembrie din Marea Britanie, unde este invitat şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, se vor depăşi diviziunile din cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi vor fi aprobate noi desfăşurări de forţe la frontierele Rusiei – o decizie care cu siguranţă va declanşa o reacţie puternică din partea Moscovei, notează Euractiv.
Secretarul general a NATO s-a referit de asemenea la noi măsuri pentru sporirea securităţii Ucrainei, ‘modernizarea’ forţelor sale armate şi acordarea de sprijin ţării pentru a contracara ameninţarea din partea Rusiei.
Cei 28 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice urmează să adopte săptămâna viitoare la summit un plan (Readiness action plan, RAP) care vizează consolidarea capacităţii de răspuns a trupelor, în special în cadrul forţei de reacţie rapidă, care, în prezent, are nevoie de mai multe săptămâni pentru a se mobiliza.
Acest plan are drept obiectiv ‘crearea unui vârf de lance în cadrul acestei forţe de reacţie care să poată răspunde extrem de rapid în acest mediu complet nou din Europa’, în condiţiile în care ‘ruşii pot, într-un termen foarte scurt, să transforme un exerciţiu militar major într-o ofensivă militară’.
‘Pentru a putea oferi astfel de reacţii rapide este nevoie de unele facilităţi de primire în ţările gazdă. Iar acest lucru include pre-instalarea de bunuri, de echipament, pregătirea infrastructurii, baze, sedii centrale. Ceea ce contează este că, în viitor, se va putea observa o prezenţă mai vizibilă a NATO în est’, a subliniat Rasmussen.
Întrebat de AFP, un oficial NATO a declarat că Rasmussen ‘nu s-a referit la baze permanente în Europa de Est’ şi a folosit termenul de ‘desfăşurări’ (de trupe), amintind că măsurile luate de NATO sunt în continuare ‘defensive’.