‘Înţeleg că actualul leadership politic de la Kiev are în vedere ca noul parlament rezultat în urma alegerilor parlamentare din Ucraina să modifice legislaţia privind statutul de nealiniere’, a indicat Rasmussen în timpul unei conferinţe de presă.
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat vineri că executivul de la Kiev va înainta parlamentului un proiect de lege pentru a anula statutul de ţară nealiniată şi a relua apropierea de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, începută de fostul preşedinte ucrainean Viktor Iuşcenko, după Revoluţia Portocalie din 2004.
Renunţarea la politica de nealiniere, adică de neafiliere la blocurile militare, ar fi primul pas în direcţia unei eventuale aderări a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.
Însă Rasmussen a ţinut să adauge că este prea devreme pentru a aprecia cât timp va dura procesul în urma căruia Ucraina ar putea deveni membră a Alianţei. El a mai precizat că problema aderării la NATO va putea fi abordată cu autorităţile de la Kiev abia după adoptarea respectivei legi de către parlamentul ucrainean.
De obicei, negocierile în vederea aderării durează ani la rând, întrucât statele candidate trebuie să îndeplinească o serie de condiţii politice şi militare, lucru amintit şi de secretarul general al NATO, care a menţionat că va depinde foarte mult de capacitatea Ucrainei de a implementa reformele necesare, de a se adapta standardelor Alianţei şi de a îndeplini criteriile cerute.