Răspunsul CE Oltenia pentru ecologiştii de la Greenpeace care vor să închidă termocentrala Rovinari

Economica.net
02 11. 2018
rovinari_13800800_31144300

Iată integral, poziţia CEO:

„CE Oltenia este in permanenta tinta atacurilor ONG-urilor care au ca scop declarat desfiintarea energiei produse pe baza de carbune, chiar daca, spre deosebire de alti producatori de energie care nu detin autorizatiile de mediu necesare functionarii, compania a investit sute de milioane de euro in instalatii care incadreaza impactul asupra mediului in limitele impuse de legislatia in vigoare, eforturile si realizarile companiei in acest sens nefiind luate in considerare de catre aceste organizatii.

 CE Oltenia a efectuat investitii pentru indeplinirea conditiilor de mediu impuse de legislatia europeana pentru emisiile de poluanti in aer, apa, sol (modernizarea electrofiltrelor, implementarea instalatiilor pentru reducerea emisiilor de SO2 si NOx, precum si a celor de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii) si reconstructie ecologica prin redarea in circuitul silvic si agricol a suprafetelor de teren afectate de exploatarile miniere.

Este de remarcat faptul ca in comunicatul de presa emis de GREENPEACE, in data de 31 octombrie 2018, Termocentrala Rovinari este prezentata ca fiind una dintre cele mai mari emitatoare de CO2 din UE, desi, asa cum se poate observa in schema care ilustreaza situatia anului 2015 cu privire la impactul emisiilor de CO2 asupra conditiilor climatice, Romania nu figureaza in top 30 de termocentrale cu cel mai mare impact negativ in acest sens.

De asemenea, este greu de crezut ca functionarea termocentralei de la Rovinari a cauzat un numar de 140 de decese in anul 2015, conform Europe Beyound Coal data, avand in vedere ca la SE Rovinari, in anul 2015, existau 3 cazuri de boli profesionale (dupa anul 2001 nu au mai fost inregistrate cazuri noi de boli profesionale la termocentrala Rovinari), iar proprii salariati sunt cei mai expusi la actiunea factorilor nocivi in comparatie cu ceilalti locuitori ai zonei.

In realitate, in situatiile statistice ale Directiei de Sanatate Publica Gorj, in anul 2015, sunt inregistrate un numar de 60 de decese in orasul Rovinari, din cauze diverse. Prin urmare, acuzatiile aduse termocentralei Rovinari sunt lipsite de credibilitate, iar raportul statistic invocat ridica un semn de intrebare, in comparatie cu situatiile statistice ale unei institutii al carui obiect de activitate nu are ca scop sustinerea sau desfiintarea energiei pe baza de carbune.

  • Referitor la concentratiile de mercur din apele deversate in emisar, respectiv in raul Jiu, valorile determinate in ultimii 3 ani au fost sub 0,01 μg/l – SLD (sub limita de detectie). Administratia Nationala Apele Romane Bucuresti – ANAR a stabilit ca limita admisa a concentratiilor de mercur din apele uzate evacuate este de 0,05 mg/l. ANAR afectueaza periodic screening calitativ privind identificarea indicatorilor de calitate ai apelor uzate evacuate, specifici tipului de activitate, conf. Ord.31/2006.