Începând din 12 noiembrie 2016, medicii sunt obligaţi să constituie dosarele electronice ale pacienţilor, cu ocazia proximului consult medical. De la aceeaşi dată, toţi furnizorii de servicii medicale – medici, laboratoare, spitale publice şi private, furnizori de îngrijiri la domiciliu şi aşa mai departe, inclusiv cei care nu au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate – sunt obligaţi prin lege să folosească sistemul dosarului electronic de sănătate.
Dosarul electronic de sănătate conţine într-o formă standardizată toate informaţiile relevante despre starea de sănătate a pacientului: de la alergii şi intoleranţe, proteze şi alte dispozitive medicale interne, transplanturi, istoricul de boli/diagnostice, boli transmisibile, intervenţii şi proceduri suferite de-a lungul timpului, rezultatele analizelor făcute de pacient de-a lungul timpului, imunizări, boli ereditare, care au fost cauzele decesului membrilor familiei sale (părinţi şi fraţi), care sunt bolile de care suferă (au suferit) membrii familiei sale (părinţi şi fraţi) şi aşa mai departe.
Toţi românii vor avea dosar electronic de sănătate, fie că sunt sau nu asiguraţi, minori sau adulţi.
Citeşte în ECONOMICA.NET ce conţine dosarul electronic de sănătate.
Iată răspunsurile la cele mai frecvente întrebări ale pacienţilor despre dosarul electronic de sănătate:
Pacientul vrea să-şi vadă dosarul electronic de sănătate. Cum se autentifică pe portalul dosarului?
După ce medicul i-a iniţializat dosarul de sănătate, pacientul are două posibilităţi de autentificare pentru a avea acces la propriul dosar:
Pacientul a pierdut matricea de securitate pe care i-a dat-o medicul. Cum obţine una nouă, necesară pentru a-şi vizualiza dosarul electronic de sănătate?
După prima autentificare în portalul dosarului electronic de sănătate, pacientul poate să îşi genereze singur o matrice, în cazul în care a pierdut-o pe cea primită de la medic, prin accesarea butonului ”nu pot accesa contul meu”. Aplicaţia va deschide pagina de recuperare parolă sau matrice, în care va alege fişa „regenerare matrice” şi va urma instrucţiunile afişate.
Cine poate să vadă dosarul electronic de sănătate al pacientului?
Dosarul unui pacient poate fi consultat în totalitate de către pacient şi de către reprezentanţii săi legali care pot fi introduşi în sistem de un medic.
Sumarul şi informaţiile pentru urgenţă pot fi consultate de către orice medic autentificat cu un certificat autorizat.
În prezenţa pacientului, orice medic îi poate accesa acestuia dosarul, după confirmarea acordului pacientului (prin prezentarea cardului de sănătate sau a poziţiei solicitate din matricea de securitate a pacientului).
Dacă nu vreau să-i acord medicului (şi oricărui alt furnizor de servicii medicale) dreptul să-mi vadă tot dosarul de sănătate în prezenţa mea, mai primesc serviciul medical de care am nevoie?
Nu, nu îl primeşti. Dacă refuzi ca medicul sau orice alt furnizor să îţi vizualizeze întregul dosar de sănătate în prezenţa ta, atunci nu vei mai primi serviciul solicitat.
Cât control are de fapt pacientul asupra propriului dosar?
Pentru a consulta întregul dosar de sănătate al pacientului, este necesară prezenţa şi acceptul pacientului (acordat ori prin prezentarea cardului de sănătate la medic, ori prin furnizarea poziţiei cerute din matricea de securitate), spune CNAS. De reţinut însă că dacă vrea să beneficieze de un serviciu medical (la stat sau la clinici, spitale, furnizori privaţi), pacientul nu are încotro şi trebuie să-i dea acordul medicului respectiv să-i vizualizeze întregul dosar. În acest fel, de fiecare dată când solicitaţi servicii medicale, medicul şi orice alt furnizor de servicii medicale pot vizualiza întregul dumneavoastră dosar de sănătate, inclusiv informaţii sensibile despre starea dumneavoastră de sănătate. De exemplu, stomatologul va putea vedea câte naşteri, depresii, avorturi, infecţii a avut pacienta pe care o tratează.
Pacientul poate acorda anumitor medici sau anumitor categorii de medici drept de acces la dosarul său electronic de sănătate, în absenţa sa.
Care sunt informaţiile din dosarul electronic de sănătate pe care le poate vedea orice medic oricând, inclusiv în absenţa pacientului?
Informaţii din secţiunea sumar şi informaţiile pentru urgenţă pot fi consultate de către orice medic autentificat cu un certificat autorizat, fără ca pacientului să i se solicite permisiunea.
Medicii sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea datelor medicale ale pacienţilor.
Pacientul are boli pe care nu vrea să le declare pentru a fi înregistrate în dosarul său de sănătate, inclusiv boli psihice. Poate să facă asta?
Nu, nu poate. Informaţiile medicale afişate în dosarul de sănătate al unui pacient sunt preluate direct din documente medicale transmise în sistemul dosarului electronic de sănătate de către medici. Aceste informaţii nu pot fi nici modificate de către pacient, nici ascunse, spune CNAS.
Sumarul şi informațiile de urgenţă pot fi consultate de către orice medic cu un certificat autorizat, inclusiv în absenţa pacientului, aşa cum am explicat anterior. Anumite boli cronice, hematologice şi transmisibile sunt afişate în sumarul de urgenţă. Restul dosarului de sănătate (istoric medical, antecedente, documente medicale şi date personale) sunt accesibile doar medicilor cărora pacientul le-a dat în prealabil acces la dosar.
Poate un pacient accesa dosarul altui pacient?
Un pacient poate accesa dosarul altui pacient doar dacă un medic l-a declarat (introdus) în sistemul dosarului electronic de sănătate ca fiind reprezentantul legal al pacientului, pe baza documentelor legale care atestă acest fapt.
Ce se întâmpla dacă pacientul nu mai vrea ca dosarul său să fie consultat de către reprezentantul legal sau dacă reprezentatul îşi pierde această calitate?
Dacă pacientul nu mai vrea ca dosarul său să fie consultat de către reprezentantul legal sau dacă reprezentatul îşi pierde această calitate (de exemplu, pacientul devenit major nu mai vrea ca dosarul său să fie consultat de părintele, reprezentant legal declarat de un medic), pacientul se va adresa Casei de Asigurări de Sănătate din judeţul său pentru a înceta accesul acelui reprezentant la dosarul său, susţine CNAS.
Cum poate pacientul verifica cine şi când i-a accesat dosarul?
Pentru dosarul propriu sau al celor la care are drept de acces ca reprezentant legal, pacientul poate vizualiza în cadrul portalului dosarului electronic de sănătate jurnalele de accesare ale dosarului de sănătate. Pentru aceasta, din pagina principală, se va acţiona butonul ”istoric acces”.
Antecedentele declarate de pacient pot fi modificate? Rămâne undeva un istoric al modificărilor făcute de pacient?
Antecedentele declarate de pacient în portalul dosarului electronic pot fi modificate ori de câte ori vrea pacientul. Totuşi, informațiile vechi nu sunt şterse, ele sunt afişate în continuare în secţiunea „Istoric”.
Poate pacientul să-şi modifice datele personale din dosar?
Nu. Aceste date nu pot fi modificate de pacient. Datele personale ale pacientului (nume, prenume, sex, data naşterii) sunt stocate la iniţializarea dosarului său de sănătate din SIUI, pe baza CID-ului, sau dacă nu se găsesc date în aceste baze de date, din documentul medical care a iniţializat dosarul.
Poate pacientul adăuga documente medicale la dosarul său electronic?
Pacientul nu poate adăuga nici un fel de documente medicale la dosar. Doar medicii pot transmite documente medicale, semnate cu un certificat digital calificat.
Poate pacientul modifica sau şterge documente medicale din dosar?
Pacientul nu poate şterge documente medicale din dosar. Doar medicii pot anula (nu şterge) documentele medicale introduse de ei, pe baza semnăturii cu un certificat autorizat. De asemenea, doar medicii pot modifica documentele medicale introduse de ei, pe baza semnăturii cu un certificat autorizat. Un medic nu poate modifica sau anula documentele medicale la care nu a participat (ca autor sau ca semnatar al documentului iniţial). Versiunile anterioare ale documentelor medicale (anulate sau modificate) sunt păstrate în baza de date a sistemului dosarului electronic, dar nu mai sunt afişate în dosarul pacientului, potrivit CNAS.
Indicaţiile pacientului privind acordul pentru transfuzii, donare de organe sau resuscitate vor fi luate în considerare de către personalul medical?
Nu, ele au doar caracter informativ pentru medicii care vor accesa dosarul de sănătate al acelui pacient, aceştia fiind în continuare obligaţi să se supună reglementărilor legale privind aceste subiecte. Pacientul sau reprezentantul legal al acelui pacient poate gestiona indicaţiile proprii în ceea ce priveşte îngrijirea sa medicală, cum ar fi acordul de a efectua transfuzii, donări de organe sau resuscitare, susţine CNAS.
Ce se întâmplă cu dosarul electronic al pacientului după moartea sa?
După decesul pacientului, dosarul electronic de sănătate al acestuia se arhivează în sistemul DES şi datele conţinute pot fi utilizate de CNAS în formă depersonalizată, cu excepţia cazurilor în care există dispoziţii legale contrare. După expirarea perioadei de arhivare, datele conţinute în dosarul electronic de sănătate al persoanei se şterg sau se distrug, după caz, susţine CNAS.